Whisky & Rom

Update på dansk whisky

Stauning

Stauning er dansk whiskys eventyr, hvor ni lokale venner startede med at lave whisky. I dag er destilleriet ejet af Diageo og klart det største og mest moderne destilleri herhjemme.

Der gulvmaltes stadig, ligesom da man startede. Der gulvmaltes vel at mærke ikke kun for turisterne, som man ser det de få steder i Skotland, hvor det stadig foregår. Hos Stauning gulvmaltes alt som benyttes i produktionen. Kornet, som kommer fra lokale landmænd, spredes ud, og der bliver tilsat lidt vand, så kornet begynder at spire. Metoden er gammel og ineffektiv, men hos Stauning Whisky er det vigtigt at fastholde glæden og benovelsen ved håndværket. Herefter tørres det enten med eller uden røg. Der er i alt fire maltegange på hver 55 x 5,5 meter. Der benyttes en egenfremstillet kornvender og kapaciteten er 3.300 tons årligt.

Der mæskes i to store kar med en kapacitet på hver 28.000 liter. Herefter føres mæsken gennem et sindrigt system af rør til de otte store gæringskar på hver 28.000 liter, lavet i stål. Fermenteringstiden er dog anderledes end tidligere, da tankene er væsentlig større. I dag tager fermenteringen omkring fire dage. Der var produktionsfolk fra Diageo, der syntes, at det ikke var hensigtsmæssigt, fordi man kunne lave den samme volumen af alkohol på en nemmere og mere effektiv måde, forklarer Lasse Vesterby. Man kunne for eksempel have lavet to store kobberkedler. I stedet har de lavet 24, som de hver især skal kontrollere. Der er 16 wash-kedler og otte spirit-kedler, alle fra Abercrombie. Hver kedel er på 2.000 liter, og opvarmes over åben ild.

”Men det er ikke det, vi vil. Vi vil fastholde det, vi har i dag,” fortsætter Lasse. ”Selv om nogen synes, det er en lille smule skørt, synes andre heldigvis, det er fedt at gå tilbage til de gamle dyder. Og størrelsen af kedlerne har indflydelse på smagen og karakteren. Derfor har vi valgt at lave 24 kobberkedler. Det er klart, at det giver lidt flere kedler at holde øje med og holde styr på. Men det giver også det produkt, vi gerne vil have,” siger Lasse.

Fadene kommer primært fra USA, og der er en del brugte Maker’s Mark-fade i den store lagerhal. Men man møder også sherry, portvin, brandy, calvados, rom, marsala, vermouth samt japanske mizunara-egetræsfade.

Indtil 2018 producerede Stauning Whisky 80.000 liter om året. Med det nye anlæg kan de producere 900.000 liter, men de sætter dog ikke fuld skrue på produktionen med det samme. I år regner man med at producere godt 600.000 liter. Det gør også destilleriet til Danmarks klart største.

Af de ni oprindelige kammerater er tre af dem i dag fuldtidsansatte i virksomheden, men de er alle ni stadig med i Stauning Whisky.

Stauning Whisky arbejder med en række faste kernewhiskyer som fungerer som destilleriets fyrtårne fremadrettet: Rye Whisky, KAOS Triple Malt Whisky, Smoke Single Malt

You’re reading a preview, subscribe to read more.

More from Whisky & Rom

Whisky & Rom5 min read
Nyborg Destilleri Lever I Synergi Med Bryggeriet Bag
På en smuk og solrig forårsdag tager Martin Fisker og Nicolai Rømer imod Whisky& og byder indenfor i det gamle lokomotivværksted i Nyborg, der i dag er omdannet til et moderne destilleri med tilhørende cafe, restaurant og butik. Martin er salgschef f
Whisky & Rom3 min read
En Lys Fremtid For Dansk Whisky
Der er ingen grund til, at Danmark ikke skulle have lavet god whisky lige så længe som de har i Skotland. Vi har lige så meget godt rent vand. Vi har mindst lige så godt korn, og vi har helt sikkert bedre smagsløg end skotterne. Hvor mange gange har
Whisky & Rom8 min read
BOULDER SPIRITS COLORADO -American Single Malt pionerer
Som du sikkert ved, så er der ikke den store tradition for a lave skotsk-inspireret Single Malt Whisky i USA. Den primære årsag er selvfølgelig, at den amerikanske forbruger foretrækker Bourbon og Rye. På trods af dette bliver der drukket en del skot

Related