Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Boken om futsal 7.1: Allt du vill veta om futsal i Sverige och lite till
Boken om futsal 7.1: Allt du vill veta om futsal i Sverige och lite till
Boken om futsal 7.1: Allt du vill veta om futsal i Sverige och lite till
Ebook571 pages5 hours

Boken om futsal 7.1: Allt du vill veta om futsal i Sverige och lite till

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Boken om futsal är den enda boken om futsal i Sverige sett ur ett holistiskt perspektiv. Boken kommer nu ut i sin sjunde utgåva och blandar författarens erfarenheter från futsal under tretton år med futsal. Taktik, teknik, träning, organisation, coaching, utbildning och mycket mer än du kanske önskar. Boken riktar sig enbart till futsalnördar och futsalkonnässörer men även som nyfiken får du starthjälp att förstå sporten som många tror är fotboll inomhus.
LanguageSvenska
Release dateFeb 28, 2017
ISBN9789175694702
Boken om futsal 7.1: Allt du vill veta om futsal i Sverige och lite till
Author

Ove Holmberg

Ove Holmberg acts as an Agile coach acting from his own company Tvivla Consulting AB as mothership. Working with IT since 1980, development since 1990, project management since 2000 and Agile since 2002, Ove has a broad experience of this topic. From old international companies to startups. From sports to engineering. From the private to the public sector. Approximately 60 companies and organizations have created a great source for this book with an ambition to explain how PS works - or should we say not works - in the trenches.

Read more from Ove Holmberg

Related to Boken om futsal 7.1

Related ebooks

Reviews for Boken om futsal 7.1

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Boken om futsal 7.1 - Ove Holmberg

    Feedback

    1 Varför?

    Robin Sinek heter har gett ut boken Start with why. I korta drag handlar den om att först förstå varför man gör något och först därefter hur, när etc. Att förstå varför ger oss motivation. Motivation slår klass. Företaget Apple har förstått det när de säljer datorer och talar till oss med budskap som

    Vi förespråkar att utmana status quo, vi förespråkar att tänka annorlunda. Genom sättet vi gör det på skapar vi vackra och användarvänliga produkter.

    När man läser detta blir man sugen på en ny dator, eller hur? Notera speciellt ordet believe ovan som gör att man känner sig delaktig och inte överkörd. Testa att byt ut det ordet mot know istället. Det blir mer storebror då och inte lika inspirerade. Apples citat ovan gäller till stora delar för futsal också. Jag tror att vi måste inse att futsal utmanar idrotten och att vi måste tänka nytt, inte gå i Lings (svenska gymnastikens fader) fotspår. Att engagera sig i futsal är att slåss mot väderkvarnar och man måste gilla förändring och ogilla byråkratier för att vara med. Till exempel är futsal en inomhusidrott trots att de andra idrotterna inte tycker så. Jag kommer många gånger i boken återkomma till ordet varför, ordet som ger motivation när man förstår varför man gör en löpning eller en övning. Utan denna förståelse blir det bara ännu en löpning eller tråkig övning.

    Se gärna denna film med Robert Sinek för inspiration om varför: https://www.youtube.com/watch?v=qp0HIF3SfI4

    Varför har jag skrivit denna bok? Jag tror att det finns många spelare och coacher där ute som är nyfikna på de bakomliggande krafterna i futsal och hur man kan göra karriär inom sporten eller bara lära sig mer. Men då måste man lära sig från de som har erfarenhet. Jag säger inte att jag kan mest, jag säger bara att jag har mest erfarenhet (i Sverige, tills vi börjar importera kompetens) och det delar jag gärna med mig av. Denna bok syftar till att skapa förståelse för sporten för dig som blivande coach eller som spelare i ett futsallag. Boken tjänade initialt som en manual för dövlandslaget i VM 2011 där jag i brist på tid och teckenspråk skrev version 1 som jag sedan utvecklat vidare vartefter jag lärt mig mer om futsal. Detta är nu version 7 av boken du håller i och nästa år kommer version 8 ut med nya rön och rättelser och så håller det på. Boken är en introduktion till futsal för dig som inte spelat eller coachat futsal på hög nivå. Har du erfarenheter från futsal på hög nivå kommer du nog känna igen dig i de flesta delar och inte hålla med i andra. Denna bok är inte tänkt för dig men du får gärna ge mig feedback på det du tycker är bra eller inte stämmer. Du kan nog få några ahaupplevelser att ta med dig.

    Jag hävdar att jag skulle blivit landslagsman i futsal 1980 om sporten då hade funnits. Jag var då 17 år och satte fotbollen över allt annat. Skola, jobb och flickvänner fick lida – fotbollen gick först. Jag spelade i Älvsjö AIK och hade just blivit uppflyttad i A-truppen som då spelade i division 2. Försäsongen bestod av löpning i olika motionsspår, två pass i veckan i ett s.k. ballongtält samt ett pass inomhus med fotboll i en gymnastiksal med en filtboll. Min första A-match var i en inomhuscup och jag gjorde hat-trick i de båda första matcherna. Min teknik var min styrka och det bästa jag visste, var att slå en tunnel. Jag hade dock inga drömmar om att bli proffs, så bra var jag inte, men jag har inget minne av att jag brydde mig om något annat än fotboll just då i livet.

    När jag var mitt uppe i försäsongen inför mitt första år i A-laget i Älvsjö AIK, då i division 2, fick jag mitt livs värsta telefonsamtal av min coach Yngve Leback (fd landslagsman i fotboll). På den tiden bestod försäsongen av tre träningar i veckan varav två i eljusspår i skogen, en inomhus i hall och en utomhus i ballongtält eller en plogad grusplan. Platsgräs fanns inte då och att ha blånagel och skrubbsår som klibbade i jeansen var vardag för mig. Ibland spelade vi inomhuscuper och det var det roligaste jag visste. På den tiden hade vi en stor tennisboll vi spelade med, en sån där filtboll, grön. Ofta användes ribbstolarna som sarg och man kunde vägga bra med stolparna som stod vid mittlinjen. Det var inte lika noga då men minst lika kul som idag. Yngve berättade att truppen bantats och jag blivit utanför denna. Huvudskälet menade Yngve var min bristande fysik, jag var då 182 lång och vägde 75 kilo. Han rekommenderad mig att ta kontakt med Rågsveds IK (div 4) för att gå vidare eftersom Älvsjö inte hade någon verksamhet för sådana som mig, för dålig för A-laget. Hade då futsal funnits hade jag satsat allt på detta. Istället blev det lumpen och division 7 i Örnens FF ett par år innan jag satsade vidare i division 3 och 4 i IF Olympia. Först då vid 20 års ålder började fotbollen komma i andra hand och kompisar, fest, tjejer och lite arbete tog över. Innan dess drack jag ingen alkohol och var hemma med mamma och pappa varje helg. Återigen – hade Älvsjö haft en futsalsektion hade jag satsat vidare där och kanske hade det gett mig värdefullspeltid istället för att som nu, vara yttermittfältare utan större bollkontakt och bara springa upp och ner utmed en kant. Denna bok är en del av min revansch. Jag vet bestämt att det finns många Ovar där ute som slutar med fotboll i förtid och skulle kunna erbjudas futsal istället och kanske till och med komma tillbaka till elitfotbollen när fysiken kommit ikapp. Kanske kan denna bok ge inspiration till någon ny Ove?

    Boken är observationer från futsalspel i Sverige sedan 2002, som jag då startade via uppvaktningar av SvFF för att få gehör för futsal som sport. Innan dess hade vi spelat five-a-side – en vildvuxen subjektiv variant av innefotboll. Boken baseras främst på egna internationella upplevelser som coach med Team Sweden – det inofficiella landslaget samt dövlandslaget som jag coachade i tre år. Via dessa två lag har jag fått lära mig futsal genom att spela mot riktiga futsalproffs och trots att vi ofta varit bättre tekniskt sett, har vi fått stryk genom vår taktiska underlägsenhet. Jag minns speciellt förlusten mot Iran 2005, då rankade trea i världen. 1-7 var rätt smickrande siffror och den dagen förstod jag att futsal var en egen sport skilt från fotboll precis som handboll och vattenpolo är skilda från varandra. Det som slog mig var den enorma rörelse som spelarna hade och som jag sedan dess försöker lära ut till mina spelare.

    Med denna bok går kampen vidare för att få fotbollssverige att förstå futsal och inte använda termer som backar och forwards. För de som inte hänger med i det resonemanget och tror att det går lika bra med fotbollstaktik kan jag rekommendera att sätta upp fotbollsbackarna på topp och ta ner fotbollsforwards som försvarare – då kommer det automatiskt bli en rörelse där forwards tar ansvar defensivt och backarna vill framåt i banan och strax har du ett futsallag. Jag hoppas också med denna bok väcka lust för futsal bland fotbollsföreningarna och få dessa att inser att futsal är ett verktyg för talangutveckling i Sverige, oavsett om man satsar på futsal eller fotboll så är de mindre ytorna futsal bra att lära sig att hantera. Därav de många citaten i boken från fotbollsspelare som har futsal att tacka för sin framgång.

    Boken är en subjektiv bild av futsal från mig. Jag hävdar inte att detta är facit på något sätt och jag har säkert fel på flera punkter men jag bjuder på detta i min iver att få Sverige att förstå futsal och inget kan väl vara bättre än en debatt i sådana fall? Använd mina råd med förnuft. Kopiera och klistra in special heter det i Microsoft Office när man återanvänder text fast på sitt eget sätt. Se till att kritiskt granska mina råd innan du praktiserar dessa samtidigt som du förädlar råden med dina förutsättningar och egna erfarenheter. Jag hoppas att du kommer med frågor, synpunkter och kritik på boken eftersom den har kommit ut i en ny version varje år sedan 2010 – ständigt förbättrad med era synpunkter och egna nya observationer. Har du synpunkter eller tillägg - kontakta mig på ove.holmberg@gmail.com så tas dessa med i nästa version. Kanske vill du skriva ett eget kapitel?

    Boken är skrivet i maskulin form med ord som han och honom. Jag hade en tanke på att ändra detta till det modernare ordet hen men eftersom det inte finns någon damfutsal i Sverige spar jag det till en senare version av boken. Tjejer – se detta som en utmaning!

    Och glöm nu inte varför jag skrivit denna bok. Glöm heller inte heller att förklara varför vi gör denna övning, varför vi spelar med hög press eller varför vi överhuvudtaget spelar futsal, sporten som är så omogen och som har så mycket utveckling kvar. Det är det sistnämnda som driver mig – det är främst därför jag skriver denna bok så att du skall förstå sporten och dess tjusning men även alla möjligheter och utmaningar som kommer på köpet.

    Stockholm 2016-12-01

    Ove Holmberg

    2 Vad är futsal?

    Futsal är fotboll inomhus brukar jag svara korthugget när jag inte har tid att förklara eller när jag får frågan av någon som inte är intresserad. Men när jag får tid och jag vet att personen som frågar är intresserad så brukar jag berätta min historia om futsal som alltid startar med att förklara vad futsal är. Jag tar ett citat från vår landslagskapten Niklas Asp som väl sammanfattar den okunskap om futsal som råder i Sverige:

    Jag vet inte hur många gånger, sen jag fann kärlek för sporten, fått förklara vad det är.

    Fussball…?

    Futsal! Asså, inomhusfotboll.

    Jaha! Har man sarg då?

    Nej. Handbollsplan. 5 mot 5 osv…

    Jag vet att jag inte är ensam om att ha haft den diskussionen många gånger. Ni som utövar futsal eller är något sånär intresserade vet vad jag pratar om. Diskussioner om filtbollar och skaderisk måste dö ut, en gång för alla.

    Att ett så fotbollstokigt land, sporttokigt överlag för den delen, inte har tagit till sig tjusningen och charmen med futsal är för mig oförståeligt. Att ungdomstränare inte förstår vilka utvecklingsmöjligheter man kan erbjuda sina spelare. Att föreningarna inte förstår att man får behålla sina knattar, ungdomar och juniorer året runt när man satsar på futsal vintertid. Att elitföreningar, som har medlen att göra det, inte förstår hur man kan konkurrera om publik och sponsorer (=pengar) med handbollen, hockeyn, innebandyn, ja i stort sett alla vinteridrotter.

    Hisspitch kallas en kort text som skall räcka för att sälja in en idé till någon som inte förstår. Den var ursprungligen tänkt att användas när man som entreprenör stötte på en investerare i en hiss och hade max femton sekunder på sig att sälja in sin idé till denne innan denne stiger ur hissen. Om jag skulle försöka mig på en hisspitch för futsal skulle den låta något så här:

    Futsal är en variant av fotboll som spelas inomhus men är en egen sport med egna regler, eget VM osv. Futsal är ett av skälen varför brassar och spanjorer dominerar fotbollen då dom spelar futsal istället för fotboll vid unga år och på så sätt lär sig teknik och spelförståelse. I Sverige är sporten den näst största efter fotboll med 140.000 utövare och vi har både SM och landslag.

    Men varför måste vi hela tiden förklara för alla vad futsal är? Varför är inte futsal en (er-)känd sport? En stor del av svaret ligger i att det finns en rädsla inom idrotten i Sverige att futsal blir för stor. Fotbollen vill inte att deras säsong skall fragmenteras av att spelarna spelar en annan idrott. Innebandy, handboll och de andra inomhusidrotterna vill inte dela med sig av de redan ansträngda halltiderna. Så ingen utom spelarna vill ha futsal, men vi är många. Om du med hisspitch ovan lyckats fånga intresset hos den du pratar med kan du berätta vidare att

    Futsal spelas på en plan med handbollsmått och handbollsmål så det behövs inga speciella planer för oss. Vi trivs bäst på träparkett som underlag men det går även bra med asfalt och sportgolv. Ute eller inne spelar ingen roll men det är oftast inomhus mellan oktober och mars som vi spelar. Vi är fem spelare på planen varav en målvakt och vi har inga fasta platser på planen utan vi rör oss mycket i olika positioner som vi kallar pivot, vinge och balans. Just rörligheten och den speluppfattning som krävs på den lilla planen är det som särskiljer oss från fotboll. Och till skillnad mot fotboll har vi mycket bollinnehav och mindre med tid att fundera när vi har bollen.

    Vidare har vi en lite mindre boll med sämre studs som skall göra att tekniken premieras hellre än fysiskt luftspel. På elitnivå är speltiden 2*20 minuter men i cuper spelar vi så korta matcher som 1*12 minuter. Det lag som vinner SM får spela UEFA-cupen och de bästa spelarna får spela i landslaget så visst kan man bygga en karriär i futsal om inte fotboll lockar. I Brasilien och Spanien är futsal stort. Jag tror att det finns en koppling mellan futsal och varför dessa nationer är världsledande i fotboll. En koppling ingen i svensk fotboll hittills utforskat.

    My first matches would have been as a four or five-year-old when we played futsal. I played futsal until I was 12. I then moved to the grass but until then I only played futsal. It’s different to the five-a-side game that is played here. For a start you use a smaller ball and I think playing that way helped develop my technique and control when I was a boy.

    - Lucas Leiva

    3 Historia

    För att förstå futsal så är det viktigt att vi kan dess historia och ursprung. Med kunskap om historien så förstår du lättare futsals möjligheter och utmaningar. Futsal är en av världens snabbast växande sporter. I Italien finns det fler futsalutövare än det finns fotbollsspelare. I Finland har futsal spelats under Finska fotbollsförbundet sedan 1980-talet. I Brasilien spelar alla futsal tills de blir juniorer och övergår då eventuellt till fotboll. I Spanien drar deras serie överfulla hus. Listan kan göras lång på länder som organiserat utövar futsal.

    FIFA anordnar VM och UEFA ansvarar för EM för landslag. Till UEFA-cupen för klubblag kvalificeras varje lands mästare, precis som i fotboll. Samtidigt så finns det en konkurrerande organisation som hävdar att de har rätten till futsal. AMF heter organisationen som anordnar VM och UEFS anordnar EM.

    3.1 Internationellt

    Efter fotbolls-VM i Uruguay 1930 så uppstod ett sug att spela fotboll bland ungdomarna i Montevideo. Pastorn tillika professorn på universitetet Uruguyan YMC, Mr. Juan Carlos Cerani Gravier, uppfann då fotbollsvariant som skulle passa de många små ytorna som fanns i staden på bakgårdar och lekplatser. Han blandade reglerna från fotboll, basket, handboll och vattenpolo och kallade sporten Futebol de Salão (fotboll inne). Historien berättar dock inte varför detta namn valdes då det förmodligen handlade om spel utomhus till stora delar.

    I Sydamerika växte sig sporten stor under årtionden och 1956 skrevs den första regelboken av brasilianarna Habib Maphuz och Luiz Gonzaga of Oliviera Fernandes på universitetet A.C.M i São Paulo. Sporten spelades enbart i Sydamerika men med sjöfarare spreds sporten snart till Spanien och Portugal.

    1971 bildades organisationen FIFUSA (Federación Internacional de Fútbol de Salón) som skulle organisera futsal internationellt. Dock spelades inte det första VM, som hölls i Sao Paolo, Brasilien, förrän 1982. Detta VM upprörde FIFA eftersom de anser sig har rätt till varumärket fotboll. FIFUSA valde då 1983 att kalla sporten för FUTSAL istället för fotboll och 1985 skrevs detta även in i FIFUSAs stadgar. Man kan alltså säga att sporten futsal föddes 1985.

    FIFA insåg att här måste något göras så 1989 genomförde FIFA sitt första VM i Holland. Ett smart drag att lägga detta i Europa för att frälsa de länder som ännu bara spelat fotboll. Så långt är alla överens om historien men det som följde sedan är omtvistat av de båda lägren FIFUSA och FIFA. FIFUSA hävdar att FIFA stal sporten från FIFUSA genom att hävda sin ensamrätt till sporten och att 12 av de 19 FIFUSA delegaterna vägrade att gå samman med FIFA vid den sammanslagningskonferens som ägde rum i Zürich 1990. FIFA hävdar tvärtom – att de flesta delegaterna från FIFUSA valde att gå över till FIFA. Den mest namnkunnige av dessa var Joao Havelange – mannen som senare skulle bli FIFAs starke man och generalsekreterare. Åren har gått sedan dess och FIFA och FIFUSA genomför nu parallella VM i futsal – något som stannat upp utvecklingen av futsal märkvärt. Än idag kämpar de båda organisationerna om världsherraväldet om futsal.

    FIFUSA blev 2001 AMF (Association Mundial futsal) och satte ytterligare press på FIFA genom att starta upp underliggande förbund i varje världsdel. I Europa heter den UEFS och genomför EM som kvalifikation till VM. Kampen AMF vs FIFA går vidare och det är i skrivandes stund oklart huruvida någon kommer vinna. Fördelarna med FIFA är uppenbara men man skall vara medveten om att endast 1/160-del av FIFAs totala budget går till futsal och endast en person är anställd på FIFA för att utveckla sporten. Detta är oseriöst om vi skall utvecklas till den största inomhussporten som Sepp Blatter en gång uttalade. Futsal i världen idag är därför en splittrad sport och att så länge som vi strider om vilken organisation som skall vara den regerande är en t.ex. en introduktion i OS omöjlig.

    Idag är fortfarande futsal den sport ungdomar spelar i Brasilien innan man börjar med fotboll – detta främst på grund av bristen på fullstora fotbollsplaner. De flesta brasilianska stjärnorna såsom Ronaldino, Robinho, Martha med flera är uppvuxna med futsal. Före detta fotbollsspelare skulle kunna fortsätta med futsal men det är ovanligt. Undantag är Jarni, Laudrup, Cantona, Davala som fick fina karriärer i futsal efter fotbollen. Vill du ha den internationella historien i detalj rekommenderar jag Doug Reeds blogpost från 2015:

    http://www.dougreedfutsal.com/2015/04/futsal-past-present-future.htm

    3.2 Futsal i Sverige

    2002 kom futsal till Sverige i form av att jag fick upp ögonen för sporten efter en match på Eurosport samtidigt som ett norskt företag satte upp affischer om en inomhusturnering i fotboll. Jag kontaktade dom och erbjöd mina tjänster som domare eftersom jag då hade domarlicens i fotboll. Turneringen var en enda parodi och mycket dåligt organiserad. Domarna fick 20 kronor per match och inför prisutdelningen gjorde ett utslaget anonymt lag en prischock och stal hela prisbordet anonymt springandes ifrån hallen. Men turneringen samlade drygt 40 lag som var nöjda att få spela en stor cup och företaget gjorde säkerligen en bra inkomst, så det fanns potential. När företaget sedan kontaktade mig, för att i deras regi sätta upp det svenska landslaget i futsal, fick jag nog. Inget företag, speciellt inte från utlandet skall devalvera ordet landslag åt oss.

    Jag var ofta uppe hos Svenska Fotbollförbundet (i fortsättningen förkortat SvFF) i ärenden om Camp Sweden som jag precis hade startat, och passade då på att fråga varför vi inte spelade futsal i Sverige. SvFF hade då förberett ett förslag som skulle presenteras för föreningarna. Detta förslag bestod i att inte anamma den nya sporten futsal utan fortsätta med den vildvuxna varianten av inomhusfotboll kallad five-a-side. Mina besök på SvFF fick dock positiv respons hos de flesta av SvFFs tjänstemän men dock inte alla och jag fick löften om att återkomma, något som jag skulle göra många gånger efter dess för att förklara futsals värde i sig samt för fotbollsfamiljen.

    2003 grundade jag webbsiten och nätverket futsal.se som en opinionsbildare. Våra mål då var landslag och seriespel. Jag kontaktade FIFA och UEFA om råd för hur man kunde utveckla sporten i Sverige och fick ett s.k. letter of recognition från FIFAs starke man Urs Linsi. Detta brev talade om vikten att det fanns någon som drev frågan aktivt i Sverige och hur detta måste ske i samverkan med fotbollsförbundet men utan att vänta. Med detta godkännande öppnades dörrar och jag fick mentorer att rådfråga både i FIFA och UEFA. UEFA:s delegat Petr Fousek menade att det var viktigt att inte stanna upp utan bearbeta media, sponsorer, föreningar och andra intressenter parallellt med att man höll en dialog med fotbollsförbundet. Petr och jag har sedan dess en fortlöpande dialog om hur futsal i Sverige bör utvecklas. Jag lyssnar mycket på honom då han har hela bilden, något som ingen annan har.

    Bild 1: Futsal.se grundat 2003

    2004 arrangerade jag det första officiella SM i futsal där Tyresö FF slutligen stod som segrare. Visserligen ett SM med lag endast från Stockholm, men anmälan var öppen för alla och den var sanktionerad av Stockholms fotbollförbund. Här kan du se vad Tomas Turesson, då tränare av Tyresö FFs vinnande lag tyckte: https://www.youtube.com/watch?v=IKOzt4PUXjo

    2005 coachade jag Stockholm All Stars, ett lag sammansatt av de bästa spelarna från det första SM, till att bli svenska mästare. Samma år omvandlades futsal.se till en organisation för att ta vara på de lokala krafter som nu fanns runt om i Sverige och som ville utveckla sporten. Dessa lokala eldsjälar i Norr, Skåne, Göteborg samt Stockholm tog över verksamheten och vi diskuterade via maillistor hur vi skulle växa sporten. Många av dessa han nu slocknat förmodligen på grund av byråkratier och utvecklingstakt. Jag undrar dock vad ni gör idag och varför ni gav upp? Era namn kommer dock finnas i kommande versioner av min bok som tack för den energi ni gav mig att driva futsal.se vidare: Christian Guvenius, Tobias Ermebring, David Roufpanah, Roberto Battistich, Thomas Hjelte, Jan Ahlberg, Jocke Eriksson, Kent Johansson, Henrik Herrloff, Kianosh Khodakaram, Per Broberg, Peter Lungström, Mufad Bajraktarevic, Niklas Lindfors, Magnus Wass, Mekbib Dawit, Markus Hansson, Martin Noren, Dennis Lindberg, Simon Andersson, Rickard Aspegren, Patrik Syk och Sonny Nordengrim. Samma år 2005 bildades också Sveriges första futsalförening – Ulricehamn Futsal Club av mig.

    Ulricehamns Futsal Club som senare blev Stockholm Futsal Club, Sveriges #1 futsalförening: Övre raden: Petter Antonsson, Poyan Gerami, Reza Kholadouz, Daniel Melki, John Doe. Undre raden: Nabil Tahir, Suleyman Budak, Ramtin Parvini, Farhrad Asja.

    År 2005 översatte jag de engelskspråkiga reglerna till svenska och skänkte dessa till SvFF. SvFF valde dock att översätta reglerna själva med hjälp av en engelskspråkig fotbollsdomare som aldrig hade sett futsal. Det skulle bli spännande tolkningar av regelboken de kommande åren. Samma år spelades Sveriges första officiella landskamp då landslaget bjöds in av AFC, som är Asiens motsvarighet till UEFA, till Iran för matcher mot Irans och Japans landslag. Tidningen Offside uppmärksammade resan med text och foto på 20 fullmatade sidor. Läs mer om det i kapitlet som jag kallat Pionjärerna.

    Vid mötet med SvFF i november 2006 enades SvFF och futsal.se om att samarbeta om futsal.se upphörde som organisation. SvFF menade att de inte kunde samverka med en organisation utan ville ha föreningsmänniskor som partners. Futsal.se blev då enbart en webbplats som objektivt skulle informera om futsal, opinionsbilda och skapa intresse för sporten och har sedan dess försökt detta. Samma år startade jag Svenska Futsal Ligan vilket inte blev någon större succé då vi inte var mogna för detta ännu. Det fanns ju bara fortfarande en futsalförening i Sverige och fotbollsföreningarna började få bra förhållanden för vinterträning utomhus så vi lade detta på vila.

    Bild 2: Svenska Futsal Ligan anno 2006

    Skövde AIK blev svenska mästare 2006 och jag arrangerade de första Nordic Futsal Championships i Stockholm med alla fyra nordiska mästarna deltagande. Vinnare blev norska Solör futsal. Samma år startade jag upp futsal i Göteborg via öppna träningar som lockade många intresserade. Ett tiotal lag skapades av dessa spelare och vi startade en serie. Martin Norén och Henrik Herrloff hette pionjärerna i Göteborg då.

    På mötet med SvFF november 2006 bestämdes en arbetsgrupp som under 2007 skulle lägga grunden för futsals utveckling i Sverige där jag var delaktig. Arbetsgruppen kom fram till att införa futsallicensen samt ställde sig positiv till landslag – men det skulle ju komma att dröja.

    FIFA tryckte nu på och krävde införande av futsal i Sverige och plötsligen hände det - Futsal klassificerades nu som den enda varianten av inomhusfotboll av SvFF och strax infördes futsallicensen så att man kunde spela fotboll i en förening och futsal i en annan. Kianosh Khodakharam med rötter från Iran och jag höll den första tränarutbildningen i Stockholm. Skövde AIK försvarade SM-titeln och fick spela UEFA-cupen. 2007 vann Stockholm All Stars den andra Nordic Futsal Championships i Åbo.

    2008 höll jag och Jordi Gonzalez – spansk futsalcoach – den andra tränarutbildningen i Stockholm.

    Här kan du se ett klipp från denna kurs:

    https://www.youtube.com/watch?v=nLMCmTmCf1g

    I övrigt så stod utvecklingen märkbart stilla. Skövde AIK vann SM för tredje året och gick sedan vidare från första omgången i UEFA-cupen.

    2009 klassificerades äntligen futsal som inomhusidrott av Stockholms idrottsförvaltning vilket innebar att man kunde söka träningstider inomhus på samma premisser som andra inomhusidrotter. Skövde AIK vinner återigen SM men nu lyckas de inte lika bra i UEFA-cupen utan blir utslagna i första rundan.

    2010 bildades det första svenska damlaget, Stockholm Futsal Club, och samma år spelades även Sveriges andra landskamp då vi bjöds in till Barcelona för match mot

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1