Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan
Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan
Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan
Ebook146 pages1 hour

Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan är en rikt illustrerad guide (varav över 30 i färg) som steg-för-steg ger dig de viktigaste kunskaperna för att lyckas med dina partnerskap, allianser och Joint Ventures.
Boken lägger stor vikt vid de grundläggande begreppen inom partnering; hur man maximerar sina chanser att lyckas och vilka de vanligaste fallgroparna är.
För att lyckas med partnering behöver man besvara ett stort antal frågor, många av dessa frågor finns med i kapitlen som handlar om val och design samt genomförande.
Genom att boken har en logisk steg-för-steg struktur så ska den även fungera som en praktisk handbok i det löpande arbetet med partnerskap.
LanguageSvenska
Release dateJul 14, 2017
ISBN9789177850311
Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan
Author

Ulric Brandt

Ulric Brandt (civ.ing.) har mer än 30 års erfarenhet från ledande befattningar inom industrin. Han har huvudsakligen arbetat i företagsledning, produktledning och projektledning. Inom FoU har han ansvarat för projektbudgetar från ett par till många hundra miljoner kronor. Rollerna har varit på mindre, medelstora och stora företag vilket har givet en bred industriell erfarenhet, främst inom hårdvara men även inom mjukvara. I mer än 20 år har han arbetat med 3:e partsleverantörer och underleverantörer (av mycket olika storlek) i både traditionell relation och i partnerskap. Detta har gett en unik kompetens inom industriella samarbeten och hur dessa kan utvecklas, inte minst genom Partnering.

Related to Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan

Related ebooks

Reviews for Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Handbok i partnering, strategiska allianser och annan samverkan - Ulric Brandt

    författaren

    Kapitel 1 – Inledning

    För länge sedan fick jag en fråga av min dåvarande chef: Ulric, du som har lång erfarenhet av olika industriella samarbeten, kan inte du göra några bilder om partnering?

    Denna till synes enkla fråga blev starten på ett omfattande arbete, och lite längre fram, även en ny verksamhet för mig. Fast det visste jag förstås inte då. Jag började med att försöka googla mig till ett kort och bra svar på min chefs fråga. Det gick inte speciellt bra då träffarna visserligen var många, men synnerligen spretiga. Jag köpte då istället en engelskspråkig bok i ämnet. Efter att halva boken var noggrant genomläst insåg jag att ämnet partnering var mycket intressant, klart komplext och spännande. Efter ytterligare ett antal böcker i samma ämne (Partnering, Strategic Alliances, Strategic Partnerships, Joint Ventures, etc.) fick jag sakta men säkert ett svar på varför flera av de industriella samarbeten jag varit involverad i under nära trettio år fungerat respektive inte fungerat – och allt däremellan. Jag fick enkelt uttryckt teori och praktik att hänga ihop. Sambanden blev tydliga och jag insåg att de mindre lyckade industriella samverkansprojekten var dömda på förhand och att man redan innan ett industriellt samverkansprojekt startar kan ge en hygglig prognos om projektet kan, eller inte kan, lyckas.

    Under en längre tid höll jag ett större antal presentationer i ämnet partnering. Ofta började jag med att be auditoriet att svara på om de visste något om partnering genom att räcka upp handen. I genomsnitt var det betydligt mer än hälften som visste vad det handlade om. Efter någon timme så ställde jag samma fråga igen – d.v.s. om de fortfarande ansåg att de före presentationen visste något om partnering. Nu var det helt plötsligt inte så många händer i luften. Kanske detta var något av kärnfrågan: De flesta vet vad partnering är men få har insikter nog att förstå komplexiteten i området partnering.

    Syftet med denna bok är göra det hyggligt svåra tämligen begripligt. Att läsaren ska få kunskaper och insikter i hur man skapar, utvecklar och faktiskt även avvecklar industriella samverkansprojekt med hjälp av en strukturerad modell för partnering.

    Jag lägger stor vikt vid de grundläggande begreppen inom partnering; hur man maximerar sina chanser att lyckas och vilka de vanligaste fallgroparna är. För att lyckas med partnering behöver man besvara ett stort antal frågor – många av dessa frågor har jag med i kapitlen som handlar om val och design samt genomförande.

    Genom att boken har en logisk steg-för-steg struktur så ska den även fungera som en handbok i det löpande arbetet med partnerskap.

    Kapitel 2 – Vem vänder sig boken till?

    Boken handlar om partnering – dock inte all form av partnering. Fokus är den industriella delen av partnering som oftast kallas partnering, strategiska allianser, strategiska partnerskap, joint ventures, öppna allianser, industriella konsortier mm. Jag har avsiktligt uteslutit det som kallas säljkanalpartering. Inte för att detta är någon oviktig del av partnering utan helt enkelt för att detta inte ingår i mitt kompetensområde.

    Med industriell partnering avses i detta fall de flesta typer av fördjupad samverkan där man (företag, organisationer, universitet/högskolor) försöker åstadkomma något substantiellt, ofta banbrytande, som man helt enkelt inte kan åstadkomma på egen hand. Det kan handla om t.ex. nya produkter, lösningar, innovationer, marknader men också om nya produktion- eller distributionsflöden.

    Boken vänder sig främst till dig:

    som vill öka dina kunskaper om vad partnering är och hur det fungerar även om du inte direkt är involverad i olika former av partnerskap

    som överväger partnering men känner dig osäker på hur man går tillväga för att lyckas

    som redan nu arbetar med ett, eller flera, partnerskap men inte är säker på hur de ska tas till nästa nivå.

    Kapitel 3 – Vad är partnering?

    Avsnitt 1, Grundläggande begrepp

    I detta avsnitt kommer jag att fördjupa mig i vad partnering är. Min erfarenhet visar nämligen att många går vilse i sina partnerskap därför att de inte har riktigt klart för sig vad partnering innebär. Alltför många partnerskap havererar dessutom på grund av ett oklart syfte. Att förstå de grundläggande begreppen och förutsättningar för partnering är därför av avgörande betydelse för att lyckas.

    Partnering är i sig inget nytt. Joint ventures (d.v.s. företag som skapats för ett specifikt syfte och ägs av två eller flera bolag – ofta i samma bransch) har funnits länge. Den form av partnering som beskrivs i denna bok har dock sina rötter betydligt senare. Omkring 1990 beskrev amerikanska armén en process för partnering som både handlade om anläggningsarbeten och militära projekt. Man var angelägen om att bl.a. anläggningsarbeten (t.ex. för nya baser) skulle gå fortare och smidigare. Ungefär samtidigt publicerade Construction Industry Institute i USA en studie som hette In search of partnering excellence. Sedan tio, femton år tillbaka har det skrivits mängder med böcker och artiklar i ämnet. Det finns även en brittisk standard som berör ämnet partnering: BS 11000 Collaborative Business Relationships, Collaborate successfully with your chosen partners. Den kommer dock att ersättas av ISO 44001. Någon brist på dokumentation i ämnet partnering finns med andra ord inte!

    Vad handlar då partnering om? Om man ska beskriva det grundläggande inom partnering med ett ord så skulle det vara: tillit (eng. trust). Just begreppet tillit, som är grunden för ett framgångsrikt partnerskap, kommer att återkomma många gånger – inte minst i hur man bygger och vidmakthåller tillit i partnerskapet. När jag har behov av att beskriva vad partnering är på en minut så har jag liknat det vid ett äktenskap. Likheterna är i många fall slående. För både äktenskap och partnering gäller bl.a. att:

    Transparens leder till tillit

    Gemensamt engagemang skapar win-win

    Gemensamma mål främjar samarbete

    Det finns även flera påtagliga skillnader mellan äktenskap och partnering. En betydande skillnad är att de flesta partnerskap är begränsade i tiden. Det kan ju handla om en ny produkt, lösning, marknad mm och få partnerskap blir äldre än sex år.

    Det finns många dokumenterade definitioner av partnering. Den bästa kortfattade definitionen jag hittat är skriven av Ariño mfl 2001 och lyder, fritt översatt:

    Ett partnerskap är en frivillig, långsiktig, avtalsrelation mellan två, eller flera, autonoma och oberoende organisationer (t.ex. företag) skapad för att uppnå gemensamma och individuella mål genom att dela och/eller skapa resurser

    Vad betyder det i praktiken? Speciellt om vi lägger till den grundläggande byggstenen tillit? En visualisering skulle då bli nedanstående Partneringhus:

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1