Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Rikosreportaasi Suomesta 1992
Rikosreportaasi Suomesta 1992
Rikosreportaasi Suomesta 1992
Ebook286 pages2 hours

Rikosreportaasi Suomesta 1992

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Rikosreportaasi Suomesta sisältää monia jännittäviä ja autenttisia poliisiselontekoja Suomesta. Tutkintatyössä mukana olleet poliisit ovat kirjoittaneet selonteot. Kaikki tapaukset on käsitelty loppuun ja niistä on langetettu tuomiot. Reportaasia lukiessa voi vain haukkoa henkeä ja todeta, että todellisuus on tarua ihmeellisempää. Lukija saa seikkaperäisen kuvauksen pohjoismaisen poliisihistorian dramaattisimmista tapauksista ja tutustuu siihen palapeliin, joka liittyy rikollisten löytämiseen. -
LanguageSuomi
PublisherSAGA Egmont
Release dateSep 29, 2018
ISBN9788711971956
Rikosreportaasi Suomesta 1992

Read more from Eri Tekijöitä

Related authors

Related to Rikosreportaasi Suomesta 1992

Related ebooks

Reviews for Rikosreportaasi Suomesta 1992

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Rikosreportaasi Suomesta 1992 - Eri tekijöitä

    Egmont-yhtiö

    Kukkapenkkisurma

    Elokuun 20. päivänä 1989 katosi kotoaan Rovaniemeltä neljäkymmentäyhdeksänvuotias Lapin keskussairaalan patologian osaston erikoislääkäri Andrew Kulanga. Hän oli syntyjään Sri Lankasta (Ceylonin saarelta), mutta saanut Suomen kansalaisuuden noin seitsemän vuotta aikaisemmin. Kulanga oli asunut Suomessa parikymmentä vuotta.


    Kulanga oli lähtenyt aikanaan nuorena miehenä kotimaastaan Moskovaan opiskelemaan lääketiedettä. Opiskeluaikanaan hän oli avioitunut ensimmäisen kerran venäläisen naisen kanssa. Avioliitosta oli syntynyt kuusikymmentäluvulla kaksi lasta. Kulanga erosi vaimostaan 1968 ja lapset jäivät äidille Moskovaan.

    Andrew solmi toisen avioliiton venäläisen Tamaran kanssa ja muutti hänen kanssaan Suomeen. Pariskunta asui Turussa, missä Andrew erikoistui patologiaan. Toisesta avioliitosta syntyivät kaksospojat 1970-luvun alkupuolella. Tämäkin liitto päättyi eroon ja lapset jäivät äidille Turkuun heistä käydyn pitkän riitelyn jälkeen.

    Kolmannen kerran Kulanga avioitui 1970-luvun loppupuolella. Tällä kertaa aviopuoliso löytyi keskipohjalaisesta kunnansairaalasta, missä Andrew oli erään kesän sijaisena. Uusin vaimo oli miestään kuusi vuotta nuorempi sairaanhoitaja Ritva Santanen. Tästä liitosta ei ollut lapsia.

    Viimeiset runsaat kymmenen vuotta Kulanga toimi LKS:n (Lapin Keskus-sairaalan) patologian osaston erikoislääkärinä.

    Katoaminen

    Katoamispäivä oli kesäinen ja lämmin elokuun sunnuntai. Ritva Santanen-Kulanga kävi samana päivänä kertomassa miehensä lähdöstä parille ystäväpariskunnalle. Rouva kertoi heille miehensä lähteneen Sri Lankaan osallistuakseen siellä jonkinlaiseen poliittiseen toimintaan. Andrew oli ottanut mukaansa henkilökohtaisten vaatteiden lisäksi käteistä rahaa 70000 markkaa, joka summa oli sattumoisin ollut kotona rakenteilla olleen uuden autotallin maksamista varten.

    Lähtöaamua edeltävänä iltana pariskunnalla oli Ritvan mukaan ollut kova riita miehen ilmoitettua olevansa pakotettu lähtemään auttaakseen synnyinmaansa hädässä olevaa kansaa. Ritva oli nukahtanut riidan päätteeksi ja herättyään aamulla hän oli löytänyt Andrewin jättämän kirjeen, missä mies sanoi menevänsä Sri Lankaan ja ottavansa sieltä pian yhteyttä. Kirjeessä Andrew pyysi vaimoaan hankkimaan hänelle työpaikalta kuukauden lomaa.

    Rouva ei ilmoittanut katoamisesta poliisille mitään.

    Suruliputus

    Syyskuun kymmenentenä päivänä oli paikallisessa sanomalehdessä Lapin Kansassa uutinen, minkä mukaan Kulanga oli kuollut Sri Lankassa. Lehdessä ei ollut tapahtumasta tai olosuhteista yksityiskohtaisia tietoja. Uutisessa vain viitattiin maan levottomiin oloihin ja kerrottiin patologin kuoleman olleen väkivaltainen.

    Lapin keskussairaalassa pantiin toimeen suruliputus.

    Kuolinuutinen sanomalehdessä ja työpaikalla johtui Ritvan toimenpiteistä. Hän oli matkustanut syyskuun alussa Sri Lankaan etsimään miestään saadakseen hänet palaamaan takaisin. Syyskuun seitsemäntenä päivänä Ritva oli soittanut Colombosta eräälle ystävättärelleen kertoen Andrewin kuolleen. Edelleen hän oli pyytänyt ystävättärensä lääkärimiehen toimittamaan suruviestin keskussairaalaan.

    Ilmoitus poliisille

    Palattuaan syyskuun puolivälissä kymmenen päivän matkaltaan Sri Lankasta rouva selitti ystävilleen, että hän ei ollutkaan saanut varmuutta miehensä kohtalosta.

    Ennen Ritvan paluuta ystävätär oli huolestunut hänenkin kohtalostaan, sillä edellä kerrotun puhelinsoiton jälkeen ei Ritvasta kuulunut mitään. Ystävätär otti yhteyttä ulkoministeriöön pyytäen selvittämään Kulangan pariskunnan tilannetta Sri Lankassa. Yhteydenotto ulkoministeriöön tapahtui noin viikon kuluttua puhelinsoitosta. Ritva ilmestyi kuitenkin Rovaniemelle seuraavana päivänä.

    Yhteys ulkoministeriöön aiheutti sen, että asia tuli nyt kuukauden kuluttua Andrewin katoamisesta viranomaisten tietoon. Lehtiuutisen perusteella ei vielä ollut tiedossa sellaista, mikä olisi aiheuttanut viranomaisten toimenpiteitä Suomessa.

    Ulkoministeriöstä ilmoitettiin tapauksesta ja siihen liittyvistä mahdollisista erikoisista piirteistä Rovaniemen rikospoliisille.

    Poliisi sai siis tiedon henkilön katoamisesta vasta kuukauden kuluttua ja silloinkaan ilmoittajana ei ollut kadonneen puoliso.

    Rouvaa kuulustellaan asianomistajana

    Ritva Santanen-Kulanga pyydettiin kuulusteluun Rovaniemen rikospoliisiin syyskuun 21. päivänä 1989.

    Häntä kuultiin asianomistajana, mikä yleensä on lähiomaisen asema katoamistapauksia tutkittaessa.

    Ritva kertoi kuulustelussa olleensa miehensä ja Turussa asuvien kaksospoikien kanssa samana kesänä lomakatkalla Sri Lankassa runsaan kuukauden. Menomatkalla he olivat poikenneet tapaamassa Andrewin Moskovassa asuvia lapsia.

    Andrewilla oli oma talo Ambalangodassa 90 kilometrin päässä maan pääkaupungista Colombosta.

    Talossa asuivat miehen äiti ja sisar perheineen. Andrew oli hankkinut talon isänsä kuoleman jälkeen perikunnalta omistukseensa.

    Ritva kertoi, että kesän 1989 aikana maassa oli ollut hirvittävän levotonta. Alunperin siellä olivat taistelleet keskenään valtaväestö singhaleesit ja maan pohjoisosissa asuvat tamilit.

    Nyt tilanne oli mennyt sellaiseen suuntaan, että singhaleesien piirissä oli oma oppositio, joka kävi sissisotaa vallassa olevia vastaan. Andrew oli singhaleesi ja rouvan kertoman mukaan osallistunut ainakin nuorempana politiikkaan tuntien mm. henkilökohtaisesti Moskovan opiskeluajoilta sissipäällikkö Wijeveeran. Suomessakin esiintyneiden lehtitietojen mukaan Rohana Wijeveera sai sittemmin surmansa tammikuussa 1990.

    Ritva kertoi lomamatkallaan nähneensä paljon ruumiita tienvarsilla ja olleensa, kuten miehensäkin, järkyttynyt maan levottomasta tilanteesta.

    Ritva Santanen-Kulanga oli kuulusteluissa hyvin vakuuttava kertoja ja hän puhui Sri Lankan tilanteesta hyvin paljon asioita. Kulangan sukukin oli saanut kokea Ambalangodassa olonsa uhatuksi ja eli siellä pelon vallassa.

    Lomamatkalaiset olivat palanneet Suomeen elokuun kolmantena päivänä. Ritvan mukaan Andrew oli paluun jälkeen ollut hyvin levoton kotimaansa tilanteesta. Ritva kertoi, että hänen miehensä halusi politikoida ja auttaa jollakin tavalla kansaansa.

    Elokuun puolivälissä Ritva lähti Rovaniemeltä Keski-Pohjanmaalle aikomuksenaan olla vanhan äitinsä luona noin viikon. Hän oli ilmoittanut miehelleen tulevansa kotiin maanantaina elokuun 21. päivänä. Ritva oli palannut kuitenkin jo lauantaina 19. päivänä. Andrew oli ollut silminnähden surumielinen ja huolestunut Sri Lankan tilanteesta.

    Mies oli aikonut lähteä kotimaahansa ja rouva oli estellyt. Mies oli kertonut lisäksi saaneensa viestin sisareltaan Ambalangodasta, missä oli joitakin ongelmia.

    Tässä ensimmäisessä kuulustelussa Ritva kertoi sitten todenneensa sunnuntaiaamuna herättyään, että Andrew oli lähtenyt ja jättänyt kirjelapun.

    Ritvan mukaan Andrew oli soittanut muutaman päivän kuluttua Colombosta ja kertonut voivansa hyvin. Mies oli soittanut uudelleen aivan elokuun lopulla. Tämän puhelinkeskustelun aikana Ritva kertoi saaneensa mieheltään luvan lähteä Colomboon. Rouvan tarkoituksena oli houkutella miehensä pois vaarallisesta maasta. Pariskunta oli sopinut tapaavansa toisensa joko Colombon lentokentällä tai Renuka-hotellissa tiettynä päivänä syyskuun alussa.

    Ritva matkusti Colomboon syyskuun 4. päivänä. Hän kertoi, ettei ollut tavannut miestään lentokentällä eikä sovitussa hotellissakaan. Rouva majoittui Renukaan odottaakseen siellä Andrewin yhteydenottoa.

    Saapumispäivän iltana joku tuntematon mies oli soittanut Ritvalle hotellihuoneeseen ja käskenyt häntä lähtemään heti maasta. Soittaja oli kertonut Andrewin menneen väärälle puolelle ja kuolleen.

    Ritva kertoi soittaneensa seuraavana aamuna Colombosta ystävättärelleen Rovaniemelle miehensä kuolleen liikenneonnettomuudessa, niin kuin hän oli huonosti englantia puhuneen edellisiltaisen soittajan puheista ymmärtänyt. Iso auto oli ajanut Andrewin auton päälle. Edelleen hän oli sanonut lähtevänsä Ambalangodaan järjestämään hautajaisia ja pyytänyt ilmoittamaan miehensä kuolemasta työpaikalle.

    Colombossakaan Ritva ei mennyt viranomaisten puheille. Syyksi hän kertoi, että maassa ei tuohon aikaan uskaltanut luottaa kehenkään.

    Sissien tapaaminen

    Vielä Ritva-rouva kertoi yksityiskohdan, joka oli mielenkiintoinen.

    Käydessään soittamassa paikallisesta lennättimestä Suomeen hän oli kohdannut sivukadulla lähellä hotelliaan neljän miehen ryhmän.

    Miehet olivat piirittäneet Ritvan ja kehottaneet lähtemään maasta. Yksi heistä oli vilauttanut pistoolia käskyn vahvistamiseksi. Miehet olivat antaneet Ritvalle jonkin pienen laukun, missä oli ollut Andrewin luottokortteja sekä lääkärikalenterin kannet ja muutama Andrewia esittävä passikuva.

    Miehet olivat Ritvan mukaan sanoneet Andrewin kuolleen ja uhanneet tappaa hänetkin, ellei hän poistu maasta.

    Muutamaa kuukautta myöhemmin suoritetuissa kuulusteluissa Ritva kertoi tavanneensa matkallaan Colomboon erään helsinkiläisen liikemiehen, joka oli lomamatkalla Sri Lankassa. Kadulla sattuneen välikohtauksen jälkeen Ritva sanoi menneensä aamiaiselle hotelliin ja istuneensa siellä tämän liikemiehen seurassa. Hän ei kuitenkaan ollut kertonut tälle hetkistä aikaisemmin tapahtuneesta uhkailusta.

    Liikemies kertoi häntä kuulusteltaessa, että Ritva ei puhunut sellaisesta asiasta mitään, eikä hän huomannut naisessa mitään erikoista aamiaisen aikana. Tämäkin tietysti aikanaan ihmetytti jutun tutkijoita.

    Ritva Santanen-Kulanga oli matkustanut Colombosta Ambalangodaan samassa autossa helsinkiläisen kanssa. Rouva oli jäänyt Andrewin sukulaisten luo ja helsinkiläinen oli jatkanut matkaansa johonkin turistikeskukseen. Ritva ei ollut uskaltanut majoittua miehensä taloon, vaan oli mennyt asumaan hotelliin lähes kymmeneksi päiväksi.

    Andrewin sukulaiset eivät Ritvan mukaan olleet halunneet ottaa asian johdosta yhteyttä paikallisiin viranomaisiin, sillä he eivät tienneet, kehen voisi luottaa näin arassa asiassa.

    Kaiken kaikkiaan katoamisen tutkinnan alkuvaiheissa syyskuun lopulla Ritva-rouvan puheet vaikuttivat tosilta ja Sri Lankan todella sekavat olot huomioon ottaen täysin mahdollisilta. Aluksi ei oikeastaan ollut mitään sellaista tosiseikkaa tutkijoiden tiedossa, mikä olisi ollut ristiriidassa Ritvan kertomusten kanssa.

    Kysyttäessä häneltä hänen miehensä jättämää kirjettä rouva kertoi lähettäneensä sen Andrewin sisarelle Sri Lankaan. Kuukausia myöhemmin saatiin sitten tietää Ritvan sanoneen Ambalangodassa käydessään sisarelle, että kirje oli hänellä kotona Rovaniemellä. Ritva oli luvannut lähettää siitä kopion Ambalangodaan, mutta sitä ei ollut koskaan sinne saapunut.

    Tutkinta keskusrikospoliisille

    Jutun saatua kansainvälisiä piirteitä määrättiin sen tutkinta lokakuussa Keskusrikospoliisin Rovaniemen aluetoimiston hoidettavaksi.

    Koko loppusyksyn ja talven aikana suoritettiin lukemattomia tiedusteluja ja tarkistuksia. Tavoitteena oli yrittää selvittää Kulangan matkustaminen Sri Lankaan tai johonkin muualle. Kaikki matkustusmuodot ja matkatoimistot käytiin läpi. Mistään ei tullut pienintäkään tiedonmurua mahdollisesta matkustamisesta.

    Lokakuussa Ritva kävi kertomassa poliisille Andrewilta saamastaan viestistä. Hänelle oli soitettu ja kerrottu puhelimessa nauhoitettu viesti, missä Andrew oli kertonut olevansa Intian puolella. Hän oli Ritvan mukaan pyytänyt odottamaan olojen rauhoittumista ja saapumaan sen jälkeen kaksospoikien kanssa Sri Lankaan.

    Saman viestiä koskevan asian Ritva oli kertonut myös ystävättärelleen, joka poliisikuulustelussa ihmetteli sitä, että Ritva oli keskustellutkin ääninauhan kanssa. Toiselle ystävättärelle Ritva oli kertonut saaneensa Andrewilta Intiasta äänikirjeen ja sanonut vastanneensa siihen. Vastauksessaan Ritva oli antanut miehelleen kuukauden aikaa palata kotiin.

    Tunnetun patologin katoaminen oli herättänyt paikkakunnalla suurta huomiota. Liikkeellä oli kaikenlaisia huhuja ja arvailuja. Poliisi sai tarkistettavakseen lukuisia vihjeitä, joista mikään ei johtanut mihinkään. Eräässä poliisille lähetetyssä mielenkiintoisessa kirjeessä kerrottiin havainnosta, jonka mukaan Kulanga olisi noussut katoamisyönään kotinsa läheisyydessä henkilöautoon, jota ajoi tummaihoinen mies. Kirjeessä oli monia sellaisia yksityiskohtia, jotka tekivät vihjeestä kiinnostavan. Valitettavasti kirjoittaja ei ollut halunnut ilmoittaa nimeään eikä ilmoitettu asia sitten myöhemmän tiedon valossa pitänyt paikkaansakaan.

    Tutkijoita alkoi enemmän ja enemmän ihmetyttää se, että kaikki tieto Kulangan matkustamisesta oli saatu vaimon kautta. Mistään muualta ei herunut tiedon muruakaan. Sri Lankassa olevat sukulaiset ja kadonneen lapset ihmettelivät sitä, että Kulanga ei ollut ottanut mitään yhteyttä muihin kuin Ritvaan. Tutkijoille alkoi vähitellen vahvistua käsitys, että patologi ei ollut enää elävien kirjoissa. Pitäisi vain saada selvitettyä, mihin ja millä tavalla hän on kuollut.

    Keskusrikospoliisin tutkijat kuulustelivat talven aikana pariskunnan ystävät ja lähimmät työtoverit, Turussa asuvan entisen vaimon ja lapset jne. Ritvaa itseään kuulusteltiin vielä monen päivän ajan uudelleen.

    Interpolin kautta pyydettiin virka-apua Colombon poliisilta siellä olevien sukulaisten kuulemiseksi sekä eräiden muiden tarkistusten tekemiseksi.

    Asianomistajasta rikoksesta epäillyksi

    Sen jälkeen kun Colombosta oli saatu pöytäkirjat ja vastaukset tehtyihin tutkintapyyntöihin, tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario teki päätöksen Ritva Santanen-Kulangan kuulemisesta rikoksesta epäiltynä. Siihen saakka hän oli ollut asianomistajan asemassa.

    Oltiin huhtikuussa 1990 ja nyt alkoi Ritvan ja muiden henkilöiden lausuntojen välillä olla sellaisia konkreettisia ristiriitoja, että oli perusteltua syytä epäillä Ritvan valehtelevan. Rouvan omassa toiminnassa ja eri ihmisille kertomissa asiaa koskevissa yksityiskohdissa oli paljon ristiriitoja. Eräät seikat hän oli kertonut eri tavalla poliisille kuin ystävilleen. Varsinkin huhtikuussa Colombosta saatujen tutkintatulosten jälkeen näytti ilmeiseltä, että Ritva oli puhunut asioista aivan muuta kuin totta.

    Sri Lankan poliisiviranomaisten mukaan oli mm. täysin mahdotonta, että kolmekymmentä vuotta ulkomailla asunut Kulanga olisi halutessaankaan päässyt lähellekään sissejä tai heidän päällikköään Wijeveeraa.

    Kulangan sukulaiset taas pitivät mahdottomana sitä, että Andrew olisi tullut maahan ja oleskellut siellä ottamatta yhteyttä edes hänen aina hyvin läheisenä pitämäänsä äitiinsä.

    Ritvaa oli kuulusteltu syksyn ja talven aikana kaikkiaan kuusi kertaa. Osa kuulustelutilaisuuksista oli kestänyt kokonaisia päiviä.

    Hänet pyydettiin vielä kerran Rovaniemelle kuulusteluun toukokuun seitsemäntenä päivänä 1990. Heti aluksi rouvalle ilmoitettiin hänen asemansa muuttuminen asianomistajasta epäillyksi.

    Samana päivänä Ritva murtui ja kertoi valehdelleensa miehensä katoamisesta kaikille. Hän kertoi Andrewin tehneen itsemurhan elokuun 19. päivänä 1989 kotonaan ampumalla. Rouva myönsi haudanneensa miehensä ruumiin kotipihan kukkapenkkiin.

    Tutkijoita ei vielä tämä tunnustus tyydyttänyt. Odotettavissa olikin mutkikas ja vaikea työsarka, ennen kuin asiaa voitaisiin pitää loppuun hoidettuna. He olivat oppineet tuntemaan Ritvaa jo sen verran, että arvasivat loppuratkaisun olevan vielä kaukana.

    Ritvan uusi versio

    Uusissa kuulusteluissa Ritvalta saatiin uusi versio tapahtumista.

    Rouva myönsi tähän saakka eli yli kahdeksan kuukautta harhauttaneensa tietoisesti niin viranomaisia kuin sukulaisia ja ystäviäkin. Hän kertoi johtaneensa tutkimukset harhateille pitääkseen miesvainajalleen antamansa lupauksen. Lupauksensa Ritva oli antanut jo kuolleelle Andrewille.

    Ritva väitti Andrewin tehneen itsemurhan ampumalla itseään pistoolilla oikeaan ohimoon pään läpi. Mies oli jättänyt vaimolleen kirjeen, missä hän pyysi Ritvaa salaamaan häpeällisen tekonsa. Tämän pyynnön täyttämiseksi Ritva oli sitten toiminut yrittäen hämätä ja harhauttaa kaikkia asianosaisia ja -osattomia.

    Rouva kertoi Andrewin pyytäneen kirjeessä salaamaan itsemurhan, mutta mies ei ollut antanut ohjeita, miten se pitäisi tehdä. Ritva kertoi polttaneensa kirjeen näyttämättä sitä kenellekään. Kirjeessä oli ollut vielä ohjeita siitä, kuinka Ritvan pitäisi ottaa kaksospojat ja huolehtia heidän opiskelustaan, sekä tulevaisuudestaan. Pojat itse kommentoivat tällaista ajatusta mahdottomaksi, eivätkä uskoneet isänsä sellaista toivoneenkaan heidän mielestään ulkopuoliselta Ritvalta. Kaksospojilla oli Turussa normaali koti heidän äitinsä uudessa avioliitossa.

    Kukaan asianosaisista ei oikein nähnyt mahdolliseksi sitä, että Andrew olisi esittänyt niin epärealistisen toivomuksen, kuin että Ritva olisi ryhtynyt poikien huoltajaksi.

    Tutkijoita ihmetytti suuresti rouvan ainoan ja hänen kannaltaan ratkaisevan tärkeän dokumentin – jäähyväiskirjeen – hävittäminen.

    Tapahtuman yksityiskohdista Ritva

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1