Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ge svar på tal : handbok i konsten att alltid veta bäst – och att platta till besserwissrar som tror att de gör det
Ge svar på tal : handbok i konsten att alltid veta bäst – och att platta till besserwissrar som tror att de gör det
Ge svar på tal : handbok i konsten att alltid veta bäst – och att platta till besserwissrar som tror att de gör det
Ebook91 pages1 hour

Ge svar på tal : handbok i konsten att alltid veta bäst – och att platta till besserwissrar som tror att de gör det

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Händer det ofta att du finner dig i underläge i diskussioner? Att du förgäves famlar efter orden för att försöka få fram din tankegång? Och att du då drabbas av översittare som tror sig veta allt och kommer med långa utläggningar som i själva verket bara är rappakalja? I så fall är "Ge svar på tal" boken för dig! Här finner du tipsen på hur man bäst ger besserwissern på truten – verbalt. Det är äntligen din tur att få sista ordet. -
LanguageSvenska
PublisherSAGA Egmont
Release dateFeb 17, 2021
ISBN9788726814323
Ge svar på tal : handbok i konsten att alltid veta bäst – och att platta till besserwissrar som tror att de gör det

Read more from Anders Mathlein

Related to Ge svar på tal

Related ebooks

Reviews for Ge svar på tal

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ge svar på tal - Anders Mathlein

    Disraeli

    Därför behöver du den här boken

    Om du tjuvläser detta i bokhandeln visar redan det att du sannolikt behöver den här boken. Att du lockades av titeln tyder på att ditt självförtroende inte är skottsäkert och att du inte alltid har grepp om de situationer du hamnar i.

    Har du fatt boken i present visar det att du av givaren uppfattas som A) en som inte alltid har grepp om de situationer du hamnar i, eller B) en irriterande besserwisser för vilken boken ska vara en vänskaplig men syrlig anmodan att anlägga en mer ödmjuk attityd.

    Vilken kategori du än tillhör kommer boken att ge dig åtskilliga insikter och uppslag, men störst direkt nytta far du om du räknar dig till kategori A. Vet du att du hör till kategori B kommer du om inte annat att förstå en del av mekanismerna bakom det du redan tillämpar intuitivt.

    Om du ibland upplever att du befinner dig i underläge, att du känner dig förbisedd, ringaktad, okunnig och har svårt att hävda dig, kan det naturligtvis vara inbillning. Men det kan också vara så att du verkligen är underlägsen, förbisedd, ringaktad och okunnig. Det spelar ingen roll. Med hjälp av den här boken kommer du att kunna hävda dig i de flesta sammanhang.

    Kort sagt ska det alltså bli slut på l’esprit d’escalier för ditt vidkommande.

    Du vet inte vad det betyder?

    Det är franska och kan översättas med trappans ande, vilket tycks obegripligt, men vad som avses är inspiration som kommer för sent. Du känner säkert igen situationen: på hemväg från festen kommer du plötsligt på den briljanta, roliga och dräpande formulering som du borde ha serverat den där uppblåsta idioten som bredde ut sig med sina plattityder och sin provocerande arrogans.

    (Om du händelsevis redan visste vad l’esprit d’escalier betyder blev du säkert irriterad av den mästrande och aningen nedlåtande förklaringen. Det visar i så fall bara hur effektiv metoden kan vara – se Överflödiga förklaringar.)

    Hur som helst är det payback time för länge sedan.

    Tiden är mogen för dig att bli en besserwisser.

    Testa dig själv

    Händer det att du irriterar dig på folk som dominerar konversationen på fester, luncher, i fikarummet och vid middagsbordet?

    Finns någon person i din närhet (familjemedlem/kollega/överordnad/vän/bekant/servitör) som du känner dig underlägsen?

    Händer det att samtal går över huvudet på dig på grund av dina bristande kunskaper eller andras briljerande med sina kunskaper?

    Upplever du att din partner ibland plockar poäng genom sin kännedom om dina svagheter?

    Är du alltför sällan centrum i sällskapet?

    Förekommer det att andra gör sig lustiga på din bekostnad?

    Talar du ibland för döva öron, eller byter åhörarna ämne när du har uttalat en åsikt?

    Tycker du att somliga personer i din närhet får alldeles för stora fördelar på grund av charm, kvickhet, utseende eller andra oförtjänta egenskaper?

    Skulle du om tillfälle gavs vilja få en viss person att tappa ansiktet?

    Om svaret är ja på någon av frågorna ovan finns garanterat förslag till lösningar i denna volym.

    Kärnan i det följande är att den som vet bäst, som uppfattas vara den som vet bäst, eller som med orubblig övertygelse och beräkning säger sig vara den som vet bäst, får ett övertag. Besserwisser må vara ett kritiskt omdöme, men lägg märke till att det aldrig yttras om en svagare part.

    Ständigt nedåt men aldrig till botten

    Grundidén till den här boken är sannerligen inte ny. En av de mer kända föregångarna är Stephen Potters Livsmannaskap. En oumbärlig handledning i konsten att flyta ovanpå från 1959. Med sin överklassbrittiska och studentikosa prägel känns den i dag ganska anakronistisk. Det har hänt en del med världen och våra umgängesvanor sedan dess.

    Att jämföra 50-talets värld med dagens skulle kunna sägas vara som att jämföra Barnens brevlåda med Big Brother. Nästan inga bäringar, attityder, förhoppningar eller förhållanden är desamma som då. Individualism, narcissism, ytlighet, rädsla och ohöljt geschäft präglar numera stora delar av vår vardag.

    Den som vill visa framfötterna i en sådan värld måste antingen vara rik, beredd att förnedra sig eller anlägga en solid von oben-attityd. Nu som då är det ofta en klassfråga. För den som inte har fått självsäkerheten med modersmjölken gäller det att lära sig att med överlägset överseende sväva ovanför en kultur, som man anser befinner sig i ett konstant sjunkande tillstånd, men som ändå aldrig kommer att nå botten. Det är en position från vilken man alltid och i alla sammanhang ska veta bäst.

    Att tiden har kört om Potters bok hindrar inte att det finns en del att hämta i den. Inte minst gäller det credot Den som inte är i överläge är i underläge. Det låter möjligen aggressivt, särskilt i ett samhälle som åtminstone i teorin omhuldar begrepp som konsensus och jämlikhet. Men om du utan skygglappar betraktar snart sagt vilket socialt sammanhang som helst där du ingår eller råkar ha plumsat ned, så ser du att där finns en hackordning som bestäms av massor av faktorer som ålder, börd, utbildning, inkomst, framgång, förbindelser, utseende,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1