Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Tillbaka till medeltiden
Tillbaka till medeltiden
Tillbaka till medeltiden
Ebook97 pages1 hour

Tillbaka till medeltiden

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Följ med på en resa till medeltidens Kalmar genom syskonen Walter, Birgitta och Eskils ögon. Året är 1397 och Erik av Pommern ska krönas till kung över Sverige, Norge och Danmark. Genom en blandning av fakta och fiktion målas en tydlig bild av hur typiska dagar i Kalmar under medeltiden kunde se ut. Vilka lekar de lekte, vad de lärde sig i skolan, vad de åt och vilka framtida yrken som fanns. Samtidigt skildrar boken bildandet av Kalmarunionen och den pågående konflikten gällande vem som bör bli kung över det största riket i Europa. -
LanguageSvenska
PublisherSAGA Egmont
Release dateAug 30, 2022
ISBN9788728323489
Tillbaka till medeltiden

Related to Tillbaka till medeltiden

Related ebooks

Reviews for Tillbaka till medeltiden

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Tillbaka till medeltiden - Ebbe Westergren

    Ebbe Westergren

    Tillbaka till medeltiden

    SAGA Kids

    Tillbaka till medeltiden

    Omslagsfoto: Shutterstock & Unsplash

    Copyright © 2002, 2022 Ebbe Westergren och SAGA Egmont

    Alla rättigheter förbehålles

    ISBN: 9788728323489

    1. e-boksutgåva

    Format: EPUB 3.0

    Denna bok är skyddad av upphovsrätten. Kopiering för annat än personligt bruk får enbart ske efter överenskommelse med förlaget samt med författaren.

    www.sagaegmont.com

    Saga är en del av Egmont. Egmont är Danmarks största mediekoncern och ägs till fullo av Egmontfonden, som donerar knappt 13,4 miljoner euro årligen till utsatta barn.

    Walter, Birgitta och Eskil

    N ågot stort är på gång. De tre syskonen Walter, Birgitta och Eskil står undrande utanför sitt hus på Västerportsgatan. De hör klappret av hästhovar mot kullerstenen. Barnen tittar ner längs gatan. Ett ridande följe är på väg. Birgitta skriker till och pekar. Är det sant? Fogden på slottet, Anders Jacobsen Lunge, kommer inridande med fanor och trumpeter! Folk på gatan ropar Salve och hälsar fogden.

    W alter griper tag om bältet. Det här är pampigt. Ofta händer det något på Västerportsgatan, stadens stora affärsgata. Men det här ridande följet är något extra. Walter förstår att det är nu det börjar, den långa och spännande sommaren när kungen Erik av Pommern ska krönas och en stor union mellan de nordiska länderna ska bildas.

    Walter är en stor och ordentlig pojke. Han är tolv år, kan både skriva och räkna och börjar alltmer att betraktas som vuxen. Snart ska han sluta skolan, där han gått i två hela år.

    Lillpojken Eskil, sex år, tittar lite förundrat på uppståndelsen. I stora folksamlingar känner han sig blyg och forsiktig. Det är helt annat när han leker med sina syskon. Då är han stimmig och har mycket spring i benen.

    Alla tre syskonen är uppvuxna i Kalmar stad. De känner gator och gränder, de vet vilka människor som bor i staden. Men den här sommaren är annorlunda. Det kommer främmande folk till staden. Birgitta, som är en tänkande och nyfiken flicka på åtta år, undrar vad som håller på att hända.

    A llt går snabbt. Det ridande följet försvinner bort mot slottet. Barnen står kvar och ser förundrade ut. Birgitta är den som först reagerar. Det här måste jag berätta, ropar hon. Hon blir ivrig och rusar in på gården tillsammans med Eskil. Fogden har ridit in i staden, skriker de. Barnen hejdar sig något, när de ser sin far Johannes. Det är bra , säger Johannes. Vi får hoppas att det blir en fin sommar med stora festligheter. Bara nu inte fienden, mecklenburgarna, förstör allt och anfaller staden.

    1397 är ett stort år i 13 Nordens historia. n  Då bildades Kalmarunionen, en union mellan Sverige, Norge och Danmark. Detta rike, det största i Europa, leddes av drottning Margareta och den unge kung Erik. Samtidigt som unionen bildades i Kalmar kröntes kungen i Kalmars stora kyrka. Allt detta skedde dock under mörka moln. Albrekt av Mecklenburgs trupper hotade att anfalla staden och stoppa kröningen.

    Salve är det medeltida ordet för Hej eller God dag. Hej då heter Vale.

    Kalmar stad 1397

    K almar är en stor och spännande stad, en av de största i Sverige. Runt staden går en hög mur av sten. Stadsportarna öppnas på morgonen och stängs på kvällen. Den största och finaste porten är Västerport. Härifrån löper stadens stora paradgata, Västerportsgatan, in mot stadens centrum. Stadens mäktigaste byggnad är Nikolaikyrkan, den största kyrkan i hela landet. Med sina 60 meter höga spiror syns den långt utanför stadens murar. Strax intill kyrkan ligger skolan.

    Kalmar har en djup hamn, djup som en kittel (gryta) brukar man säga. Vid bryggorna lägger båtarna till, stora koggar och små fiskefartyg. Från Sjöporten kommer man upp till Hamntorget, en av stadens livligaste platser.

    Mitt i staden ligger det stora torget med rådhuset och flera ståtliga stenbyggnader. Vid torget bor stadens rikaste personer, köpmän och hantverkare. Här finns Cecilias krog.

    På en holme, omgivet av murar och vallgravar, reser sig slottet. Det är en värld för sig själv dit människorna i staden sällan kommer. Staden ligger på flera sätt i skuggan av slottet.

    I närheten av slottet finns dominikanerklostret med svart- och vitklädda munkar. Klostret är tillfällig bostad för många av de besökare som kommer till staden. Det finns också ett nunnekloster utanför stadens murar med nunnor i svarta och vita dräkter.

    K almar var 1397 en av Sveriges största och viktigaste städer med drygt 2000 invånare. Bara några enstaka städer i Norden hade större befolkning vid denna tid. Kyrkan, klostret och slottet dominerade stadsbilden.

    Kristina brödförsäljerska och Iohannes Bere

    W alters, Birgittas och Eskils mor heter Kristina. Hon säljer stadens goda bröd. När det är mycket folk i rörelse står hon alltid i sin försäljningsbod på torget och säljer.

    Bageriet ligger nere på Hysekegatan, inte långt från hamnen. Tidigt om morgonen går hon till bageriet. Då har redan bagarmästaren Johannes varit igång ett par timmar med att baka bröd. Han har värmt den stora ugnen och gjort i ordning degarna.

    I bagarhuset finns allt som är modernt: en stor och djup stenugn med plats för många brödkakor, mjöl av både grovt och fint slag, och till och med en brödkavel. De dyraste kryddorna använder Johannes bara när han bakar rikemansbröd.

    Kristina hjälper till att göra kringlorna färdiga. Sen samlar hon snabbt ihop de nygräddade bröden, rågbröd och flatbröd och lägger dem i olika korgar. Hon går med raska steg iväg till torget.

    K ristina trivs med att stå i boden och sälja bröd. Hon tycker om att möta människor och prata om vad som händer i staden och lyssna på ett och annat skvaller. Kristina är en känd person i Kalmar. Många älskar hennes goda bröd och de flesta tycker om att småprata med

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1