Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Siberian Husky
Siberian Husky
Siberian Husky
Ebook223 pages3 hours

Siberian Husky

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Husky: En ulv foran slæden?

 

Husky'en er en meget speciel hunderace, da den har en stærk lighed med sin forfader, ulven. Hvor ofte er en Husky ikke blevet forvekslet med en ulv på afstand ... og så de smukke, ofte blå øjne ... til at blive forelsket i.

 

Men det er ikke kun dette faktum, der gør denne race så populær, men også dens natur og det ekstremt alsidige formål er yderst interessant for dens ejere. Men det er netop derfor, at Husky'en har brug for en masse opmærksomhed og tid fra sin ejer, for han vil løbe, løbe, løbe og trække, trække, trække, trække for alt, hvad han er værd.

 

Bogens indhold er:

  • Hunderacerne Husky og Siberian Husky.
  • Opdræt og socialisering af en Husky
  • Sundhed og ernæring
  • Pasning af Husky'en
  • Karakter, uddannelse og meget mere
  • Mange illustrationer


Denne vejledning fortæller dig alt, hvad du kan forvente, når du tager en Husky ind i dit hjem. Alt, hvad du har brug for at vide om denne race, er skrevet ned her. Du vil få en detaljeret beskrivelse af racen, og ikke kun af Siberian Husky, for der findes andre racer, der tilhører Husky-familien. Du vil også få nogle oplysninger om disse hunde.

 

Når du har læst denne vejledning, skulle beslutningen om at anskaffe dig en Husky være nemmere for dig. Du kan også finde ud af, at en Husky ikke passer ind i din familie, og at det er bedre at søge efter en anden hunderace. Denne slædehund er ikke egnet til alle, og hvis du er i tvivl, skal du afstå fra at anskaffe dig en Husky, for den fortjener at leve et artstilpasset liv, som du skal tilbyde den.

 

God fornøjelse med læsningen.

LanguageDansk
PublisherFinn Nielsen
Release dateOct 26, 2022
ISBN9798215456590
Siberian Husky

Read more from Finn Nielsen

Related to Siberian Husky

Related ebooks

Related articles

Related categories

Reviews for Siberian Husky

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Siberian Husky - Finn Nielsen

    Siberian Husky

    Ernæring, opdragelse, karakter, træning og meget mere om Siberian Husky.

    Finn Nielsen

    Indhold

    Indledende

    En robust slædehund

    Oprindelse og historie

    Portræt af en race

    Udvendigt udseende

    Karaktertræk

    Andre Husky-racer

    Indkøb og akklimatisering

    Hvor kan man købe en Husky?

    VDH og FCI - hvad er det?

    Udstyr til Husky

    De første dage i det nye hjem

    Opdragelse og træning af huskies

    Stueopdragelse

    Indlæring af grundlæggende kommandoer

    Håndtering af snor

    Hundeskolen - ja eller nej?

    Positiv forstærkning

    Beskæftigelse

    Problemer inden for uddannelse

    Husky kost

    Tør- eller vådfoder?

    Vegetarisk og vegansk kost

    BARFing - fordele og ulemper

    Den rigtige måde at håndtere godbidder på

    Husky pleje og sundhed

    Pleje af pelsen

    Pas på poterne

    Ørepleje

    Racetypiske sygdomme

    Nødvendige og anbefalede vaccinationer

    Grundlæggende immunisering

    Hvordan virker vaccinationer?

    Bivirkninger

    Obligatoriske vaccinationer

    Valgfrie vaccinationer

    Afsluttende ord

    Kilder

    Indledende

    Når du tænker på huskies, har du sikkert store snelandskaber i det dybeste Skandinavien foran dine øjne. Hundene hviler ved siden af slæden, og du varmer dig ved lejrbålet, mens nordlyset danser over dig. Sikke en romantisk idé ...

    Husky'en er en vidunderlig hund, der fascinerer med sin lighed med en ulv. Denne races ofte blå øjne fascinerer enhver hundeelsker.

    Men huskier er ikke kun nyttige foran en slæde, de kan også være fremragende familiehunde - forudsat at huskyen holdes på en artsbestemt måde. Dette kan nogle gange være lidt problematisk i hverdagen her i landet, og en Husky er bestemt ikke en begynderhund. Han har brug for en masse opmærksomhed og en meningsfuld beskæftigelse.

    Vidste du, at der findes otte forskellige typer af husky'er? I de næste kapitler i denne guide vil du lære alt, hvad du har brug for at vide om denne race. Alle typer vil blive præsenteret her, men fokus vil være på den velkendte Siberian husky-race.

    En robust slædehund

    Selve racen Siberian Husky er stadig relativt ung, men den er stærkt forbundet med en særlig begivenhed, der fandt sted i Alaska, og som stadig mindes i dag med et slædehundevæddeløb. Der er endda blevet rejst et monument: En statue af en husky står i Central Park i New York. Mere om dette i næste kapitel.

    Oprindelse og historie

    Husky'en har gjort livet meget lettere for befolkningen i den arktiske cirkel. Han trak tunge byrder med en slæde gennem den dybe sne og hjalp folk med at jage efter mad. På grund af sin fremragende retningssans fandt huskyen altid tilbage til sin hjemstavn. Landsbyen blev bevogtet af huskies, så isbjørneangreb var en sjældenhed. Ellers var de dog altid venlige, selv over for fremmede. I ekstremt kolde perioder fungerede de endda som varmeapparat for de mennesker, der boede i dem, og de hyggede sig i teltet sammen med deres tobenede familie.

    Siberian Husky var en uundværlig følgesvend for eskimoerne. De leverede det eneste transportmiddel på det tidspunkt: hundeslæde. Kun på denne måde kunne varer, handelsvarer og jagtbytte bringes til andre landsbyer for at handle. Derfor nød huskierne også godt af en særlig god behandling.

    Allerede dengang avlede folk med de firbenede venner. Nogle af Koryak- og Jukagir-folkene levede af at opdrætte og handle med huskies. Det var ikke usædvanligt, at drægtige tæver blev brugt foran slæden, indtil hvalpene blev født. Desværre havde de unge hunde heller ikke en lang barndom, for de blev allerede vant til slæden i en alder af seks måneder. Normalt blev moderen brugt som førerhund for at sikre holdets præstation. Så meget om huskiernes oprindelse og liv i gamle dage ...

    Historien om vores tids huskies begyndte i Alaska: Her blev Alaska-huskyen brugt som slædehund ligesom sin sibiriske pendant, men den var og er meget stærkere og større. Det må have været omkring 1910, da en sibirisk pelshandler deltog i et slædehundevæddeløb i Alaska med sine meget slankere og mindre Siberian Huskies. Han fik næppe en chance med sine små hunde og blev meget latterliggjort af de lokale.

    Billede 1: Hundevæddeløb

    Men alle blev fejlet, for de sibiriske slædehunde vandt mange løb og overstrålede de lokale huskies. Så det skete, at en norsk statsborger ved navn Leonhard Seppala kørte nogle løb med disse hunde og vandt. Den nu meget berømte nordmand Ronald Ammundsen blev opmærksom på dette og søgte efter huskies til sin ekspedition til Nordpolen. Desværre måtte han opgive dyrene på grund af udbruddet af Første Verdenskrig, og Leonard Seppala greb chancen og opbyggede et avlsprogram på disse hunde, som hurtigt blev kronet med succes.

    Seppala var i stand til at sælge vindende hunde med fortjeneste, og de gav igen anledning til forskellige linjer som Monadnock, Foxstand og Cold River samt Chinook.

    Men det virkelige gennembrud for huskierne kom med den følgende begivenhed:

    I 1925 var der en alvorlig difterieepidemi i den nordamerikanske by Nome. Sygdommen brød ud midt om vinteren, og ingen kom til dette fjerntliggende sted for at hjælpe eller bringe medicin. Mange indbyggere døde på den tid.

    Da den samme nordmand, Leonhard Seppala, som allerede havde en fremragende avlserfaring med huskies, hørte om dette, samlede han nogle slædehundeførere, også kaldet musher, omkring sig for at tilbagelægge den lange distance til Nome med de sibiriske hunde og slæder. De kæmpede mere end 1.000 kilometer gennem den høje sne og isnende kulde for at bringe den livreddende medicin ud til den syge bybefolkning. De nåede endelig frem, og mange beboere blev reddet. Derfor blev mindesmærket rejst i New York, og derfor finder der hvert år et slædehundevæddeløb til Nome sted for at mindes denne begivenhed.

    Men det var denne begivenhed, der gjorde Husky'en virkelig berømt. Det var sådan, at der i sidste ende blev opdrættet forskellige grene. Den lokale befolkning foretrak en hund, der var stærk og udholdende nok til at tilbagelægge lange distancer, og slædehundeførerne, som ønskede at konkurrere med deres hunde i fritiden, havde brug for ret hurtige firbenede hunde. I 1932 blev der vedtaget en racestandard for Siberian Husky, som beskriver en slædehund til brug for arbejdet i henhold til form for funktion, og kun denne er anerkendt som en selvstændig race.

    Nu skulle Husky'en imidlertid også være til stede for den brede offentlighed, fordi han i stigende grad blev mere og mere populær i befolkningen. Derfor blev avlen påbegyndt i 1970'erne. Resultatet blev to avlslinjer. En Husky til udstillingsformål og en til at arbejde foran slæden.

    Den tyske klub for nordiske hunde med hjemsted i Tyskland tager sig af begge disse to avlslinjer. En anden klub, Siberian Husky Club Deutschland, der blev grundlagt i 1991, er kun ansvarlig for slædehunde til brug som arbejdshunde. Begge hundeklubber er tilknyttet VDH og bringer hvert år flere hundrede hvalpe på markedet, fordi efterspørgslen efter disse smukke hunde er konstant stigende.

    I mellemtiden tilbydes der mange blandede hvalpe, som sandsynligvis har det ydre udseende af en husky, men som alligevel er betydeligt billigere at købe. Du bør være meget forsigtig her, for det er ikke ualmindeligt, at en sådan blandingsrace bliver en problemhund. Huskies har en meget speciel natur, som i forbindelse med en anden races natur kan føre til adfærdsproblemer som nervøsitet eller aggressivitet.

    Portræt af en race

    Når du ser en Husky, eller mere præcist en Siberian Husky, vil du sandsynligvis straks tænke på forfaderen til alle husdyr: ulven. Husky'en ligner meget ulven, og i mørke kan du blive forvirret. Den er faktisk meget tæt beslægtet med ulven, hvilket en genetisk undersøgelse har bevist, selv om den har været domesticeret af mennesker i mere end 10.000 år og brugt som slædehund. Desuden har der stort set ikke været nogen krydsning af ulven i denne periode.

    Denne race er opført i FCI i gruppe 5. Her kan du finde Spitz og hunde af primitiv type. Siberian Husky er i sektion 1, nordiske slædehunde, uden arbejdsprøve. Racestandarden angiver en mellemstor hund, der er hurtig og let på fødderne. Den beskrives som meget velegnet til sin oprindelige anvendelse, nemlig til at trække laster over lange afstande.

    Udvendigt udseende

    Alle farver forekommer hos Siberian Husky, og de er også tilladt i henhold til racestandarden. For det meste er pelsen dog sort og hvid eller grå og hvid. Denne smukke hund har en tæt underpels med en pelset overpels. Dens struktur beskytter huskyen mod ekstreme vejrforhold.

    Du forbinder sikkert også de karakteristiske blå øjne med en Husky. Dette er dog en genetisk defekt, og derfor har ikke alle Husky'er blå øjne. De er dog tilladt i racestandarden. Mange hunde af denne race har brune eller ravfarvede øjne, nogle gange er kun det ene øje blåt, hvilket naturligvis er et meget specielt kendetegn. I Husky's hjemland var blå øjne ikke ønskelige, da de forringer synet i solen i polarområdet.

    En fuldvoksen husky kan veje op til 28 kg. Dens størrelse er op til 60 cm.

    Billede 2: Siberian husky

    Karaktertræk

    Det helt særlige ved en husky er dens passion for at løbe. Disse hunde er i stand til at tilbagelægge mange kilometer om dagen, mens de stadig trækker en slæde bag sig. Du bør lære denne særlige atmosfære at kende ved et slædehundevæddeløb, hvor du vil opleve den glade spænding hos huskyhundene, fordi de næsten ikke kan vente på starten på et sådant løb. Dette arbejde giver dem glæde, og en husky har også brug for en sådan træning.

    En husky er ikke en vagthund, men den ville forsvare sin flok (sin familie), hvis det var nødvendigt. På den anden side er han en ekstremt god jæger, så husk det, når I går tur sammen. Han har stadig meget af sin forfader, ulven, i sig.

    Denne race er meget intelligent og klog. Huskies observerer deres omgivelser nøje, selv om du ikke selv lægger mærke til det. Det kan være, at et godt øjeblik er timet til at få et stykke af din mad fra din tallerken.

    Andre Husky-racer

    Som allerede nævnt findes der ikke kun Siberian Husky, men også flere andre typer af disse slædehunde. Disse vil blive præsenteret kort her.

    Malamute

    Denne Husky-art har en statelig størrelse på op til 66 cm og er dermed større end Siberian Husky. Den kan veje op til 45 kg. Denne race stammer fra Alaska og er anerkendt af FCI.

    Den har stor lighed med Siberian Husky'en, men blå øjne er ikke ønsket. Den konventionelle Husky er avlet til at trække tunge slæder, men er mere designet til at være hurtig.

    Malamuten har en meget tæt pels. Den yderste pels er ret kort i modsætning til underpelsen.

    Da den anses for at være meget kærlig og venlig, kan den også holdes meget godt i en familie. Denne repræsentant for sin art vil dog også gerne have en passende beskæftigelse og træning.

    Chinook

    Denne type husky er ret sjælden. Den stammer fra parring med konventionelle gårdhunde og huskies i Amerika. Denne race er ikke anerkendt af FCI.

    En chinook bliver op til 70 cm høj og vejer 32 kg. Han har en venlig natur, er ret rolig i håndteringen og er ikke aggressiv. Han har en sund mistillid til fremmede, så han kan også være nyttig som vagthund.

    Han kommer meget godt ud af det med andre hunde. Chinook kan godt holdes som familiehund, fordi den er mere lydig og ikke så stædig som sin sibiriske pendant.

    Labrador-Husky-Mix

    Denne race antages ofte at være en blanding af en Husky og en Labrador Retriever. Men navnet er misvisende, for det er ikke tilfældet. Kun de fysiske kendetegn ved en labrador er til stede, hvilket er grunden til, at denne race blev navngivet sådan.

    Labrador-Husky-mixet stammer fra Canada og blev engang avlet der som slæde- og jagthund. Han har en stærk byttedrift, hvilket betyder, at han kan lide at jage og fange andre dyr. Derfor kan det være svært at leve sammen med andre kæledyr.

    Denne race bliver mellem 50 og 70 cm høj og kan veje op til 45 kg. Trods sine jagtambitioner kan Labrador Husky være meget familievenlig. Den er ofte aggressiv over for fremmede.

    Alaskan husky

    Alaskan Husky har en meget stor lighed med Siberian Husky, så det er ikke altid let at skelne de to racer fra hinanden, og desuden er den amerikanske ikke anerkendt af FCI.

    Alaskan Husky var beregnet til at avle en perfekt slædehund. Det antages, at indfødte hunde blev avlet med Siberian Husky, og at det er derfor, at denne store lighed er opstået. De to racer adskiller sig kun i størrelse: Alaskan Husky er lidt større.

    Der er dog også andre forskelle: En Alaska-hund er ikke så stædig som sin russiske modpart og er derfor lettere at håndtere og træne. Den har en yderst venlig natur og er derfor også god at holde som familiehund. 

    Samojede

    Samojeden er en særskilt race og er anerkendt af FCI. Dens oprindelige levested er i Rusland, og den nedstammer fra hunde, der blev holdt af de samojediske folk. Deraf navnet på denne race.

    Denne smukke hund bliver op til 60 cm høj og vejer omkring 25 kg. Samojederne er således lidt mindre end den konventionelle husky, men stadig meget populære som slædehunde. Samojeden har en lang, hvid pels. Den har fremragende egenskaber, så selv ekstremt lave temperaturer kan ikke skade denne hund. Samojeden er også kendetegnet ved sin venlige natur. Den er meget velegnet som familiehund. Det siges, at den er særlig velegnet til allergikere.

    Amerikansk eskimo hund

    På trods af navnet stammer denne race ikke fra USA, men fra Tyskland. Sandsynligvis er en tysk spitz blevet parret med en husky for at opnå denne race.

    I Amerika var den amerikanske eskimohund imidlertid meget populær ... indtil verdenskrigene begyndte. Da denne race stammer fra Tyskland, var der næppe nogen, der ønskede en sådan hund. Derfor blev den simpelthen omdøbt til: den amerikanske eskimohund.

    Huskyens karakteristika er bevaret i denne race, men de er mindre og har en lang og ren hvid pels. En amerikansk eskimohund bliver op til 30 centimeter høj og kan veje op til 15 kilo.

    Alaskan Clover Wharf

    Denne meget unge race har sin oprindelse i Alaska. I 1970'erne havde en opdrætter en for lille Husky i sin besiddelse, og hun var så fascineret af ham, at hun avlede ham med små nordiske spidshunde, fordi hun gerne ville have en ledsagehund til de store Huskies. Resultatet blev den ekstremt elskelige race Alaskan Klee Kai. Navnet går tilbage til den allerførste hund af denne race. Hans navn var Klee Kai. Det betyder lille hund på inuit-sproget.

    Klee Kai er mellem 33 cm og 43 cm høj og kan veje op til 10-11 kg. På grund af sin lille størrelse kan den også holdes i mindre lejligheder, men selv denne miniudgave af en husky har stadig brug for en masse motion. Det oprindelige jagtinstinkt er også blevet bevaret. Derfor bør den fremtidige ejer af en sådan hund have en masse erfaring.

    Klee Kai er en fremragende familiehund, når den holdes på en artsbestemt måde.

    Indkøb og akklimatisering

    Hvis du overvejer at købe en Husky, opstår der mange spørgsmål på forhånd.

    Det første spørgsmål er sikkert: "Hvor kan jeg købe en Husky, og hvad skal jeg være opmærksom på? Da Husky'en er en meget speciel hunderace, vil du også spekulere på, om du har brug for særligt tilbehør eller udstyr til den. Hvilke redskaber skal du købe, før Husky flytter ind hos dig?

    Og når så den længe ventede dag kommer: Hvordan kan du arrangere flytningen til din nye vens nye hjem, så han ikke skal gennemgå alt for megen adskillelsessmerte fra sin mor og sine søskende?

    Så mange spørgsmål på én gang ... læs videre, og du vil finde svarene.

    Hvor kan man købe en Husky?

    Du bør kun købe en Husky, men også enhver anden hunderace, fra en velrenommeret og anerkendt opdrætter. Et første godt tegn er, hvis den kennel, du har valgt, bærer VDH's stempel. Men der er endnu flere punkter, som du bør være opmærksom på.

    I dag gør det f.eks. et godt indtryk, hvis den pågældende opdrætter har sin egen hjemmeside om sit hundeopdræt. Her kan du allerede nu samle de

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1