Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Oulussa tärppää: -kalassa Oulujoen suistossa
Oulussa tärppää: -kalassa Oulujoen suistossa
Oulussa tärppää: -kalassa Oulujoen suistossa
Ebook135 pages1 hour

Oulussa tärppää: -kalassa Oulujoen suistossa

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Kirja kertoo yhdeksän vuoden kalastuskokemuksista Oulujoki suistossa keskellä vilkkainta Oulun kaupunkia. Välillä saadaan kalaa, välillä soudetaan tyhjää. Harvinaisia kommelluksia sattuu, kuten kahden lohen hyppääminen itse veneeseen. Välillä koskella käydään lohisotaa.
Kirja on sekä dokumentti että tietoteos, jossa kerrotaan soutuniksit, kalapaikat ja tarvittavat välineet. Oman värinsä kirjaan tuovat paikan legendaariset kalamiehet.
LanguageSuomi
Release dateJan 10, 2023
ISBN9789528093831
Oulussa tärppää: -kalassa Oulujoen suistossa
Author

Paavo Räisänen

Asun ja kirjoitan Oulussa. Olen julkaissut aiemmin useita kirjoja BoD:in kautta.

Read more from Paavo Räisänen

Related to Oulussa tärppää

Related ebooks

Reviews for Oulussa tärppää

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Oulussa tärppää - Paavo Räisänen

    Kirjoittajan aiempi teos:

    Rajan takana, runoja, BoD 2022

    Kirjailijasivut: www.kirja-lakka.com

    Kannen kuvat: näkymä Hartaanselältä Merikoskeen, kirjoittajan lohen 13 kg pää ja ottivaappu, sekä kirjoittajan poseerauskuva 6,6 kg lohen kanssa.

    Sisällysluettelo

    Alkusanat

    Lohijahti

    Kunnon tärppi

    Alkukankeutta

    Taisto

    Kevät taimenen pyynti

    Taku

    Vaapuista

    Vaappujen tuunausta

    Välineistä

    Merikosken kalastuksen filosofiaa

    Kuinka Merikoskessa soudetaan

    Hyvin pyytävä vene

    Tuplatärppejä ja kalapaikkoja

    Sivusaalista

    Syyskuista yökalastusta

    Vaapunsoutua lokakuussa

    Keväistä taimenpyyntiä .

    Kesäkalastusta

    Öinen kohtaaminen

    Kalakiintiö täyteen

    Hyvää syyskalaa

    Lohisota

    Hurja lohisyksy 2021

    Lopuksi

    Liite 1. Oulujoen suiston sanastoa

    Alkusanat

    Oulujoen vesistö on ikivanha kulkutie. Vesistö ulottuu Perämereltä kauas itään latvoiltaan aina Suomussalmeen ja Kuhmoon asti. Aikanaan Oulujoki oli Suomen tunnetuin tervankuljetusreitti ja terva Oulun keskeinen vientituote; 1800-luvulla Oulu oli Suomen suurin tervanviejä.

    Oulujoki oli ennen patoamista yksi Euroopan parhaista lohijoista. Voimalaitosten rakentamisen jälkeen vaelluskalan nousu tyssäsi pitkään Merikosken voimalaitokseen heti joen ensimmäisessä koskessa. Voimalaitoksen alapuolella on kanavaa vain puolisen kilometriä ja saman verran itse Merikoskea ennen merta. Alue on edelleen parempi kalavesi kuin moni kaupunkilainen tietääkään. Tämä kirja dokumentoi suiston pyyntiä. Saalista myös saadaan, vaikka välillä kalat ovat tiukassa. Merikoskesta lohen saanti on edelleen mahdollinen.

    Suiston sijainti Oulussa

    Voimalaitos rakennettiin v 1948 (ks. Kartta suistosta s.13). Vasta v 2003 saatiin koskeen kalatie. Nyt kala periaatteessa pääsee nousemaan Muhokselle noin 40 kilometrin matkan Montan voimalaitokseen saakka. Kalateitä suunnitellaan myös joen yläosiin, jotta vaelluskala pääsisi nousemaan aina Oulujärveen saakka.

    Merikosken ohittava kalatie on 750 metriä pitkä, ja sen nousu on 11 metriä 63 portaan kautta. Kalatie on Suomen pisin. Kalatiessä on katselukoppi, joka sijaitsee ihan portaan yläpäässä. Kalojen nousua voi myös seurata nettikamerasta kesä- ja syysaikaan portaan ollessa toiminnassa. Nettikamerasta tulee sen ollessa toiminnassa tietoa Oulun Energian sivuille osoitteeseen https://www.oulunenergia.fi/vastuullisuus/merikosken-kalatie/

    Parhaimmillaan kalatien läpi saattaa kulkea lähes 4000 lohta kesässä ja muutama sata taimenta. Kalat ovat selvästi löytäneet nousureitin ja sopeutuneet sitä käyttämään. Alkuvuosina lohia nousi vain muutamia satoja.

    Lohta saadaan nyt myös Montan voimalaitoksen alta, kun nousukalojen kulku pysähtyy nyt siihen ja kalat jäävät pyörimään voimalaitoksen alle etsien nousureittiä. Jos koko joki saadaan rakennettua auki kalojen kulkea, ylempänä voisi olla joitain kutukelpoisia jokihaaroja. Kyllä valitettava tosiasia silti on, että kutupaikat on pääosin tuhottu ja Oulujoki on istutuskalojen varassa. Kalojen tarvitsemat kosket on rakennettu ja näin on kutupaikat menetetty.

    Oulujokeen velvoiteistuttavat Oulun kaupunki ja Fortum yhteensä yli 200 000 kaksivuotiasta lohenpoikasta ja yli 50 000 noin 20 senttistä meritaimenta vuodessa. Myös siikaa, nahkiaista, kuhaa ja harjusta poikasistutetaan. Lisäksi istutetaan pyyntikokoista taimenta ja kirjolohta.

    Oulujoen suiston alueen käsittävät Merikoski, sen alla Hartaanselkä ja Hartaanselästä merellepäin oikealle Toppilansalmi ja vasemmalle Rommakonselkä. Rommakonselän alueet tulevat Pikisaaren ja Oulun ydinkeskustan rannoille. Oulun kaupungin pääkirjasto sijaitsee Rommakonselän rannalla samoilla seuduilla, mistä soudetaan ohi, jos on kiertänyt Hevossaaren.

    Turistien suosima Pikisaari on tunnettu taiteilijoiden työtiloista. Pikisaaren rannan lähellä Rommakonselän puolella on hyviä haukipaikkoja. Pikisaaren ja Korkiasaaren kevyen liikenteen sillat rakennettiin 1990-luvulla, kun vedettiin putket kaupungin keskustaan Toppilan kaukolämpölaitokselta.

    Hietasaaressa on kylpylähotelli Eden ja palloiluhalli Nallisport, sekä kesällä tivoli ja minigolf. Hietasaaressa on myös eritoten norjalaisturistien, mutta toki myös oululaisten suosima hiekkaranta.

    Toppilansalmen synnytti v 1737 valtava kovista pakkasista johtunut jääpato, joka muutti Oulujoen virtausta. Toppilansalmessa oli ollut vain pieni puro, mutta vesien purkauduttua puroa pitkin syntyi nykyinen salmi.

    Rommakonselän merisuulla Öljysaaren lähellä on suurikokoinen tehdas. Tehtaan luona oleva salmi on hyvä kalapaikka ja myös vilkasliikenteinen moottori- ja purjevenereitti. Rommakonselällä on nimittäin kaksikin suurta venesatamaa. Itse tehtaalle tulee merestä syväsatama, jonka äärellä kalastaessa voi seurata läheltä suurten rahtialusten lastausta.

    Koko Merikoski yhdessä alakanavan ja Tuiranväylän kanssa muodostaa yhtenäisen Hartaanselän erityiskalastusalueen. Hartaanselän erityiskalastusalueella ja muualla Hartaanselällä on eri kalastussäännöt. ’Siltojen takana’ Toppilansalmessa ja Rommakonselällä on omat sääntönsä.

    Kalamiesten puheenparressa Merikoskesta puhutaan paikasta, jossa ollaan joella. Onko Merikoski joki ja missä menee joen ja meren raja, on eri asia ja riippuu sitä, miten asia määritellään. Vanha virallinen raja kulkee joissain papereissa Kuusisaaren päästä Merialin rantaan.

    Kuusisaareen Merikosken äärelle on kunnostettu kaunis virkistysale, jossa on kaksi nuotiopaikkaa. Itse kyllä pidin paikasta enemmän, kun se oli luonnontilainen. Silloin se oli palanen lähes villiä luontoa keskellä Oulua. Se oli myös rauhallinen taukopaikka kalastaessa. Rauhallinen se tosin usein on vieläkin yöaikaan ja aamulla ennen kuin kaupunki herää.

    Merikosken lähellä on myös Tukkisaari, joka sijaitsee noin sata metriä Merikosken alta kohti Toppilansalmea. Tukkisaari on luonnontilainen ja nykyisin suosimani taukopaikka varsinkin silloin, kun Kuusisaaressa on vilskettä. Tukkisaari on myös suosittu melojien lähtöpaikka. Sen laituria suositaan uimapaikkana. Itse olen tuolta laiturilta käynyt mato-ongella. Siitä saa ihan kivasti kaikenlaista pienempää onkikalaa.

    Monet heittävät uistinta Tukkisaaren päästä. Itse asiassa Tukkisaaria on kaksi. Toiseen saareen on silta ja toiseen saareen pääsee normaaliveden aikaan pienen salmen yli kiviä pitkin kävellen ilman venettäkin. Tukkisaareenkin on tehty rakennussuunnitelma, joten tämä viimeinen palanen luontoa Merikosken lähellä ilmeisesti kohta menetetään.

    Tämä kirja on syntynyt kalastuskokemuksistani kartan osoittamilla vesillä keskellä kaupunkia. Kalastin pääasiassa itse tekemilläni vaapuilla. Pyysin lohta, taimenta, kuhaa ja haukea mutta eivät ahven ja siikakaan ihan tuntemattomaksi jääneet. Sain talouden syömäkalat ja mukavasti pakkaseen. Pidin päiväkirjaa omista saaliistani ja kerron muiden samaan aikaan kalastaneiden saaliista.

    Kirja on syntynyt Oulujoen suiston kalastuskokemuksista yhdeksän kalastuskauden aikana. Kalastin parhaimmillaan yli puolet vuodesta. Avovesikausihan alkaa Hartaanselällä huhtikuun puolenvälin tienoilla ja jatkuu normaalisti joulukuulle. Joinain kesinä soudin usein täyden työviikon. Kerron lähinnä kalastuksesta soutamalla. Kirja on dokumentti, joka kertoo kalapaikat ja vinkit vieheiksi ja tekee aluetta tutuksi. Kirja kertoo myös suiston kalastusfilosofiasta ja -kulttuurista.

    Kartta suistosta

    Toppilansalmi

    Varikonrannan veneranta

    Tervaporvarinrannan veneranta eli Merialinranta. Suunnilleen numeron kohdalla on n. luiska eli vanha käytöstä poistunut veneenlaskupaikka. Luiska on tietynlainen kokoontumispaikka.

    Merikosken voimalaitos

    Rommakonselän syvä monttu eli pommimonttu

    Meren suulla oleva tehdas, josta puhutaan yksinkertaisesti nimellä tehdas

    Merikoski

    Alakanava

    Kuusisaari

    Veneenlaskuluiska, johon pääsee autolla

    Hietasaaren veneenlaskupaikka, joka on tarkoitettu paremmin isommille veneille. Paikalla on myös veneranta isommille moottoriveneille.

    Kiramosaari

    Korkiasaari

    Korkiasaaren silta

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1