Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Hovawart
Hovawart
Hovawart
Ebook224 pages2 hours

Hovawart

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

De Hovawart: een werkhond met veel liefde

 

De Hovawart. Wat een mooie hond. De naam van dit ras is even sierlijk als zijn uiterlijke verschijning. Maar wat betekent het?

 

Deze gids zal je vertellen. Hier leer je alles over deze werkhond. Een Hovawart heeft heel bijzondere eigenschappen die u beslist moet leren kennen voordat deze hond bij u intrekt. Deze bijzondere eigenschappen vereisen ook een speciale leefomgeving, zonder welke een Hovawart zich niet op zijn gemak zou voelen.

 

Het dieet stelt geen speciale eisen, maar toch leert u hier hoe een gezond hondendieet eruit ziet, en niet alleen met het klassieke blik- of droogvoer. U krijgt uitleg over een of ander gezondheidsprobleem en over bepaalde preventieve maatregelen om ernstige ziekten te voorkomen.

 

De inhoud van het boek is:

  • Het Hovawart hondenras
  • Een Hovawart opvoeden
  • Gezondheid en voeding
  • De verzorging van de Hovawart
  • Karakter, opleiding en nog veel meer
  • Veel illustraties


En hoe vermaak je een Hovawart ... wat is de geschikte activiteit voor zo'n speciale hond? Deze gids geeft je zoveel informatie hierover dat je een heel hondenleven nodig hebt om het allemaal uit te proberen. Maar misschien volgt er na de eerste Hovawart een tweede...

 

Veel leesplezier!

LanguageNederlands
PublisherPaul Van Dijk
Release dateJan 16, 2023
ISBN9798215342527
Hovawart

Read more from Paul Van Dijk

Related to Hovawart

Related ebooks

Reviews for Hovawart

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Hovawart - Paul Van Dijk

    Hovawart

    ––––––––

    Paul van Dijk

    Inhoud

    Hovawart

    Inleiding

    De Hovawart - Rasportret

    Hovawart - De Geschiedenis

    Uiterlijk

    Het karakter

    De gevoelige atleet

    Gebruikshond staat gelijk aan familiehond?

    De taken van een werkhond

    De aankoop van een puppy

    Zoek een gerenommeerde fokker

    Veelgemaakte fouten bij de aankoop van een puppy

    FCI en VDH

    De verhuizing naar een nieuw leven

    Welke accessoires voor de pup?

    Thuis.

    Buiten

    Chuck

    Zorg

    Noodgevallen

    Wettelijk

    Nuttig

    De grote dag

    Het dieet

    Voeding

    Droogvoer of natvoer?

    Thuis gekookt voedsel

    Droogvoer of natvoer?

    Vlees, vis of veganistisch?

    Droog voedsel

    Nat voedsel

    Conclusie droogvoer vs. natvoer

    BARF

    Vegetarisch / veganistisch dieet

    Wat de hond niet mag eten

    Traktaties - maar gebruik ze verstandig

    De opleiding en training van de hond

    De Respect Training

    Disrespect voor andere honden

    Ongedisciplineerd, blaffend en agressief gedrag

    Zindelijk maken van puppy's en honden

    De algemene trainingsuitrusting

    Halsband of borsttuig?

    De juiste riem kiezen

    Trekken aan de lijn

    Beloningen en traktaties

    De gebaren en gezichtsuitdrukkingen van de pup

    De ophaalgids

    De eerste commando's - Zit!, Af!, Af!

    Hoe oefen je Zit?

    Plaats

    Ophalen

    Ondiscipline

    Overmatig geblaf

    Angst om te rijden

    Koppigheid

    Het houden van een werkhond

    De Hovawart - Een werkhond

    ...ook een familiehond?

    ...of voor beginners?

    De zorg

    11. tips voor acquisitie

    Zorgroutines ontwikkelen

    Huid- en vachtverzorging

    Oogzorg

    Oorverzorging

    Tandheelkundige zorg

    Paw care

    De klauwbekleding

    De gezonde hond

    Besmetting met parasieten

    Wormen

    Vlooien

    Ticks

    Mijten

    Maag- en darmziekten

    Diarree

    Braken

    Vergiftiging

    Typische ziekten van een Hovawart

    Gezondheidszorg

    Vaccinaties

    Castratie/sterilisatie

    Medicijnkastje

    De opvoeding van een werkhond

    Basiscommando's

    Positieve versterking

    Dominantie en sancties

    De socialisatie

    Werkgelegenheid voor een werkhond

    Spelletjes voor de Hovawart

    Gevorderde opleiding

    Hoe wordt de hond zindelijk?

    Onderwijsproblemen

    Lomp gedrag

    Help - De hond verpest alles

    Vertrouwen en binding

    Slotwoord

    Bronnen

    Over deze serie: Mijn hond voor het leven

    Inleiding

    De Hovawart - een echte schoonheid onder de hondenrassen. Ooit gefokt als boerderijhond, is hij tegenwoordig uitermate populair als gezinshond. Of het nu blond of zwart is, dit ras boeit met zijn ware schoonheid. Hij is echter niet per se een beginnershond, want hij heeft een zelfbewuste en ervaren eigenaar aan zijn zijde nodig. Hij zal een sterke band vormen met zijn menselijke familie, want de Hovawart is een zeer sociale en gezellige hond. Hij houdt het meest van het gezelschap van zijn roedel. De Hovawart heeft veel ruimte nodig, bij voorkeur een grote tuin die hij kan bewaken. Hij is niet geschikt voor een kleine stadsflat. Hij voelt zich ook niet op zijn gemak in een kennel, want dit ras heeft zijn vrije loop nodig. Heeft u interesse gekregen in een Hovawart en denkt u de juiste hond gevonden te hebben? Lees verder en u komt veel meer te weten over dit werkelijk prachtige ras.

    De Hovawart - Rasportret

    Zoals de rasnaam suggereert, is de Hovawart een erfwachter. In het Midden-Duits staat de term hova voor erf, terwijl wart verwijst naar een wachter. Deze rasnaam is ontstaan door zijn eigenschappen. De Hovawart bezit deze eigenschappen vandaag de dag nog steeds en is daarom een uitstekende waakhond. Hij is echter geenszins agressief en kan ook goed dienen als gezinshond.

    Hovawart - De Geschiedenis

    Dit ras is nog betrekkelijk jong. Het fokken begon officieel in 1922, maar Hovawarts bestonden al veel eerder.

    Vroeger werden ze hovewarts genoemd, wat bewakers van de boerderij en het eigendom betekent. Al in de 13e eeuw werd de Hovawart genoemd in een wet die zei: Een hond wordt hovewart genoemd, die dag en nacht iemands huizen en erven bewaakt .... (Citaat uit Origin & History of the Hovawart in www.hovawart.org). De diefstal van zo'n hond werd bestraft met een boete van 10 gulden en er moest een vervanger van gelijke waarde worden gemaakt. Een beschrijving van deze honden, die enkele honderden jaren geleden de boerderijen bewaakten, is vrij consistent bewaard, maar het is niet overgeleverd hoe dit ras er in werkelijkheid uitzag. Het is echter denkbaar dat er al een grote gelijkenis was met het huidige Hovawart. Er bestaat een schilderij uit het jaar 1869, dat een hond toont met een uiterlijk dat sterk lijkt op de huidige Hovawart. Verder worden de nakomelingen van deze teef afgebeeld, die zelfs de kleurslagen van de huidige rasstandaard vertonen.

    Het gericht fokken begon echter pas in 1922. De Hovawart-Verein für Deutsche Schutzhunde e. V. werd opgericht met als doel het behoud en de reconstructie van een middeleeuwse boerderijhond. Om dit project te realiseren werden in het Harzgebergte en in het Odenwald typische honden van het ras gevonden en geselecteerd, waarvan men overtuigd was dat ze aan deze standaard zouden voldoen.

    In dit jaar ontstond natuurlijk ook het stamboek van de Hovawart. Het eerste nest dat hier werd opgenomen was het nageslacht van een fokker die toen al een grote naam had opgebouwd: Curt König. Het nest bestond uit vier pups en wordt beschouwd als het officiële begin van de Hovawart-fokkerij.

    Deze eerste fokhonden werden gekruist met Newfoundlands, Kuvasz herdershonden en herdershonden. Later werden er honden in gefokt die een deel van de Leonberger droegen. De doorbraak vond waarschijnlijk plaats in 1932, omdat een nest uit dat jaar een zwarte reu voortbracht met de naam Castor. Dit werd het paradepaardje van het Hovawart-ras en werd systematisch gebruikt voor verdere fok. Na vele pogingen en inspanningen ontstond uiteindelijk het ras van de huidige Hovawart. Het werd officieel erkend in 1937 tijdens de Groene Week van de Reichsnährstand.

    Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde, waren er nog maar een paar fokhonden over en werd de toenmalige rasvereniging opgeheven. Enkele fokkers gingen echter door met fokken zonder de hulp van een erkende rasvereniging. Beetje bij beetje ontstonden er verschillende nationale groepen, die echter ook verschillende soorten rassen voortbrachten. De huidige Hovawart zou echter niet meer bestaan zonder deze moedige fokkers die kosten noch moeite hebben gespaard.

    Pas in 1948 werd de Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde e. V. opgericht, waarin de verschillende nationale groepen zich verenigden. Deze rasvereniging is nu lid van de VDH.

    Uiterlijk

    De Hovawart wordt gekenmerkt door een gemiddeld postuur. Het lichaam lijkt wat te lang, de kop daarentegen is vrij sterk ontwikkeld. De dames dragen echter een veel slanker hoofd op de hals. De flaporen hebben de vorm van een driehoek.

    Een mannelijke Hovawart kan tot 44 kg lichaamsgewicht bereiken, terwijl de teef tot ongeveer 30 kg komt. De geslachten verschillen ook aanzienlijk in grootte: het mannetje kan tot 70 cm worden, terwijl het vrouwtje stopt met groeien bij ongeveer 65 cm.

    De rasstandaard vermeldt drie kleurvariëteiten. De Hovawart wordt gefokt in de kleur zwart. Hier kunnen kleine witte aftekeningen op de borst en tenen en op het puntje van de staart aanwezig zijn.

    Verder bestaat dit ras in blonde kleur. Ook hier zijn kleine witte strepen toegestaan zoals bij de zwarte variant.

    Bovendien wordt de Hovawart gefokt in de kleur zwarte aftekening. Hier is de basiskleur zwart, maar afgewisseld met blonde aftekeningen. Deze moeten duidelijk te onderscheiden zijn van de basiskleur. Deze markeringen mogen echter niet overal in de vacht voorkomen, maar alleen op zeer specifieke plaatsen. Deze markeringen beginnen op het hoofd onder de neusbrug en gaan rond de lippen naar de hals. Boven de ogen zitten blonde stippen in de vacht, die lijken op wenkbrauwen. Blonde aftekeningen komen ook voor op de voor- en achterpoten van de Hovawart. Deze reiken tot aan de buik.

    Het is vooral de vachtstructuur die de Hovawart zo mooi maakt, waardoor hij steeds populairder wordt, omdat zijn vacht lang en golvend is.

    Het karakter

    De Hovawart heeft een aangeboren vermogen om huis en hof te bewaken. Daarom is hij uitgerust met een zeer uitgesproken beschermingsinstinct. Om deze taak recht te doen, beschikt hij ook over een groot zelfvertrouwen. Als eigenaar moet u deze rasgebonden kenmerken kunnen tegengaan om met hem te kunnen omgaan.

    Dit ras is echter geenszins agressief, maar eerder een zeer aanhankelijke metgezel. De Hovawart heeft een gezond wantrouwen tegenover vreemden, dat hij dankt aan zijn sterk beschermingsinstinct. Hoewel hij zijn territorium uiterst goed bewaakt, is hij toch evenwichtig en heeft hij een sterk lef. Niets kan hem zo gemakkelijk van streek maken. Als leider van de roedel kunt u echter te maken krijgen met verschillende pogingen om het leiderschap van u af te pakken. Door zijn sterke karakter zal een Hovawart altijd testen hoe ver hij met je kan gaan. U moet daarom een even zelfverzekerde houding tegenover uw hond hebben, zodat hij het commando niet op een gegeven moment van u overneemt.

    Kom nooit onzeker of onhandig over bij een Hovawart. Hij zou het kunnen interpreteren als angst van jouw kant en je willen beschermen. Dan komt intimiderend en agressief gedrag op de voorgrond.

    De Hovawart is echter een uitgesproken roedeldier en heeft behoefte aan sociaal contact met zijn familie. Ondanks zijn levendige temperament is hij geschikt als gezinshond als de omstandigheden van zijn omgeving goed zijn, want hij is een zeer aanhankelijke hond. Samenwonen met kinderen is geen probleem zolang hij met respect wordt behandeld.

    U moet zelf optreden als een gerespecteerd persoon en vertrouwen en een goede band opbouwen met uw viervoeter. Dan heeft u een trouwe en trouwe metgezel die ook uw eigendom in de gaten houdt. Het sterk ontwikkelde beschermingsinstinct komt alleen aan het licht als je het wilt en eist.

    De gevoelige atleet

    De Hovawart werd gefokt als werkhond en wordt ook als zodanig erkend. Daarom is hij zeer actief en moet hij bezig worden gehouden. Wie dit ras wil bezitten, moet even actief en sportief zijn. Bovendien vergt een dergelijke bezigheid veel tijd van uw kant. U moet dit kunnen verzoenen met uw professionele en familiale verplichtingen. Er zijn veel mogelijkheden in de hondensport om uw Hovawart gepast bezig te houden. Hier kan hij dan ook zijn genetisch bepaalde arbeidsvreugde gebruiken. Maar omdat de Hovawart ook als zeer intelligent wordt beschouwd, kan hij dit net zo goed gebruiken bij denktaken.

    Misschien wil je nadenken over een opleiding tot reddingshond. Een opleiding tot speur- of beschermhond zou echter ook geschikt zijn. Uw viervoeter zal zich hier zeker vermaken en u ook. Deze samenwerking kan zorgen voor een goede band met uw hond en deze verdiepen. De Hovawart wordt gekenmerkt door een gevoelig karakter. Verder is hij erg aanhankelijk. Met deze eigenschappen kun je zijn aangeboren beschermingsinstinct in toom houden en hem duidelijk maken wanneer hij dat mag doen en wanneer het ongepast is.

    Gebruikshond staat gelijk aan familiehond?

    Een werkhond heeft aangeboren vaardigheden die geen enkel ander levend wezen kan evenaren. Elk ras heeft specifieke vaardigheden die voortdurend worden verbeterd door het fokken. Het gebruik van dergelijke werkhonden is zeer divers en kan bijvoorbeeld in bewakings- of politiedienst zijn. Een geleidehond of zoekhond is ook een werkhond.

    Elk werkhondenras is uiterst intelligent en bereid om te werken en te leren. Jouw Hovawart is geen uitzondering. Daarom moet u ervoor zorgen dat uw viervoeter op de juiste manier wordt gehouden en tewerkgesteld, anders loopt hij snel uit de hand.

    Als u van uw Hovawart een gezinshond wilt maken, heeft hij nog steeds zijn rasspecifieke taken nodig. Anders zal hij zich afscheiden van jou en je gezin en niet langer de behoefte voelen om tijd met je door te brengen en te knuffelen. Het is waarschijnlijker dat hij de aandacht trekt door ongewenst gedrag. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een destructieve woede. Je zult hier later meer over leren.

    Niet elke hond is dus geschikt als gezinshond, maar kan er zeker als één leven zolang zijn persoonlijke behoeften in aanmerking worden genomen en gerespecteerd. Voor een Hovawart heb je veel tijd nodig, moet je sportief aangelegd zijn en interesse tonen in hondensporten. Dan zal een Hovawart ook met je knuffelen en blij zijn als je er voor hem bent.

    De taken van een werkhond

    Afhankelijk van het soort ras kan een werkhond verschillende taken hebben.

    Zo zijn er zogenaamde waakhonden, die zelfstandig een kudde landbouwhuisdieren bewaken zonder de hulp van een mens en hen in noodgevallen ook beschermen tegen roofdieren.

    Tot de herdershonden behoren bijvoorbeeld de volgende rassen:

    de Pyreneese Berghond

    de Maremma Abruzzo Herdershond

    de Komondor

    de Zuid-Russische Owtscharka

    de Centraal-Aziatische Owtscharka

    de Kaukasische Owtscharka

    de Kuvasz

    de Kangal

    Ze hebben allemaal een indrukwekkend formaat en een even indrukwekkend uiterlijk. Ze kunnen ook zelfstandig beslissingen nemen en zijn grotendeels onafhankelijk van mensen. Deze eigenschappen zijn ook zeer belangrijk in de ruwe gebieden waar ze worden gebruikt, waar ze de veiligheid van een kudde moeten waarborgen.

    De verscheidenheid aan jachthonden behoort ook tot de werkhondenrassen. Deze worden voornamelijk gebruikt voor de jacht, maar ook hier heeft elk ras zijn eigen taken. De ene is geschikt voor de rommeljacht, de andere voor het ophalen van het opgejaagde wild. Weer anderen volgen het spoor van een spel bijzonder goed.

    Jachthonden omvatten de volgende rassen:

    de Duitse draadhaar

    de Duitse Langhaar

    de Duitse Korthaar

    de Münsterlander

    de wijzer

    de insteller

    de retriever

    de Duitse Bracke

    de teckel

    de beagle

    Al deze rassen hebben op hun beurt specifieke kenmerken die hen tot een goede en succesvolle jachthond maken.

    Waakhonden zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van huis en tuin. Jouw Hovawart is een van hen, want hij is geboren met een uitstekend beschermingsinstinct. De volgende rassen sluiten zich bij hem aan:

    de Berner Sennenhond

    de reuzenschnauzer

    de bokser

    de Duitse Dog

    de Akita

    de Rhodesian Ridgeback

    de Bullmastiff

    de Duitse Herdershond

    de Rottweiler

    de Dobermann

    Deze rassen vereisen een aan de soort aangepaste werkgelegenheid, mochten ze niet als waakhond worden gebruikt.

    Natuurlijk kunnen ook andere rassen als werkhond worden gebruikt. Een officiële werkhond is een hond die de juiste tests heeft doorstaan. De genetische basis moet echter aanwezig zijn voor het overeenkomstige gebruiksgebied, zodat de hond zijn werk en taken goed aankan.

    De aankoop van een puppy

    Je hebt nu besloten om een Hovawart pup te nemen. Dit is zeker een goede keuze als u in staat bent een dergelijk ras te houden en op te voeden. Nu is het tijd om een geschikte fokker te zoeken. Er is veel te overwegen, want niet elke kennel doet wat hij in het begin belooft. Daarom moet u goed opletten dat u niet terechtkomt bij een puppyhandelaar die alleen uit is op de binnenkant van uw portemonnee.

    Zoek een gerenommeerde fokker

    Om een erkende fokker van het Hovawart ras te vinden, moet u eerst een kijkje nemen op de website van de VDH. Hier staan alle fokkers vermeld en kunt u ook zien of er momenteel pups worden aangeboden of in ieder geval of er een nestje op komst is.

    De fokker van een hondenras moet behoren tot een hondenclub die lid is van de Duitse Kennel Club. Dan kunt u er met grote zekerheid van uitgaan dat deze kennel alleen erkende en dus gezonde pups aanbiedt.

    Dus als de fokker van uw keuze het VDH-zegel draagt, is de eerste horde genomen en kunt u met een gerust hart een bezichtigingsafspraak maken.

    Maar bij je eerste bezoek kijk je toch kritisch rond. Welke indruk heeft u van de fokkerij? Is de faciliteit

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1