Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση του 1973
Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση του 1973
Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση του 1973
Ebook55 pages23 minutes

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση του 1973

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ διεξήχθη το 1973 μεταξύ ενός συνασπισμού αραβικών χωρών, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία, και του Ισραήλ. Την Ημέρα του Γιομ Κιπούρ (Μεγάλη Ημέρα Εξιλέωσης), αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις επιτέθηκαν στη χερσόνησο του Σινά και στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατείχε το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ συνέβαλε στην πετρελαϊκή κρίση του 1973 και αποτέλεσε κρίσιμο προάγγελο των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ του 1978, οι οποίες υποτίθεται ότι θα έφερναν ειρήνη στην περιοχή. Σε μόλις 50 λεπτά, θα μάθετε για το ιστορικό του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, τα κύρια γεγονότα της σύγκρουσης και τον αντίκτυπό της στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής. Αυτό το απλό και κατατοπιστικό βιβλίο προσφέρει μια συζήτηση των βασικών στιγμών του πολέμου του Γιομ Κιπούρ και μια ανάλυση των στρατηγικών και των δύο πλευρών. Περιλαμβάνει επίσης βιογραφίες σημαντικών διοικητών και ηγετών, όπως η Ισραηλινή πρωθυπουργός Golda Meir και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Anwar Sadat, μια πολύτιμη εισαγωγή στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο και μια αξιολόγηση των συνεπειών του πολέμου, παρέχοντάς σας όλες τις βασικές πληροφορίες για αυτό το σημαντικό επεισόδιο της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης.
LanguageΕλληνικά
Release dateMar 30, 2023
ISBN9782808664868
Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση του 1973

Related to Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ

Related ebooks

Reviews for Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ - Audrey Schul

    ΕΙΣΑΓΩΓΉ

    Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ ήταν η τέταρτη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών, δηλαδή της Αιγύπτου και της Συρίας, η οποία κατέληξε στην πετρελαϊκή κρίση του 1973.

    Στις 6 Οκτωβρίου 1973, την ημέρα του Γιομ Κιπούρ για τους Εβραίους (γιορτή του εξιλασμού), οι Αιγύπτιοι και οι Σύριοι πραγματοποίησαν ένοπλη επίθεση στη χερσόνησο του Σινά και στα υψίπεδα του Γκολάν. Τα εδάφη αυτά, που αρχικά ανήκαν στην Αίγυπτο και τη Συρία, είχαν κατακτηθεί από τους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών το 1967. Αν και η στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ ήταν κατώτερη από εκείνη των αντιπάλων του, κατάφερε να προελάσει σταδιακά στη Συρία και να διασχίσει τη διώρυγα του Σουέζ για να φτάσει τελικά στο νότο και τη δυτική Αίγυπτο. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την ΕΣΣΔ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διέταξε κατάπαυση του πυρός για να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις. Συμφωνήθηκε ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί, που δεν ήθελαν να διακοπεί η πρόοδός τους, χρησιμοποίησαν την ανακωχή αυτή για να συνεχίσουν την κατάκτησή τους, προκαλώντας νέες συζητήσεις. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια νέα ειρηνευτική διαπραγμάτευση που οδήγησε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Η διαπραγμάτευση αυτή ολοκληρώθηκε το 1978 με τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, οι οποίες όριζαν ότι σε αντάλλαγμα για την τήρηση της ειρήνης με το Ισραήλ, η Αίγυπτος θα ανακτούσε τη χερσόνησο του Σινά. Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών άνοιξαν και πάλι.

    ΒΑΣΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ

    •Πότε συνέβη; Από τις 6 έως τις 26 Οκτωβρίου 1973

    •Πού: Στις όχθες της διώρυγας του Σουέζ, στη χερσόνησο του Σινά και στα υψίπεδα του Γκολάν (νοτιοδυτική περιοχή της Συρίας) και στις γύρω περιοχές

    •Πλαίσιο ? Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση

    •Πολεμοχαρής; Το Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου και της Συρίας με την υποστήριξη του Μαρόκου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ

    •Κύριοι ηθοποιοί ?

    °Golda Meir, Ισραηλινή πρωθυπουργός (1898-1978)

    °Ανουάρ Σαντάτ, Αιγύπτιος πρόεδρος (1918-1981)

    •Αποτέλεσμα;

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1