Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Birinci Dünya Savaşı (Cilt 2): 1915-1917, çıkmaz
Birinci Dünya Savaşı (Cilt 2): 1915-1917, çıkmaz
Birinci Dünya Savaşı (Cilt 2): 1915-1917, çıkmaz
Ebook40 pages20 minutes

Birinci Dünya Savaşı (Cilt 2): 1915-1917, çıkmaz

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

1915 kışında Avrupa bir çıkmaza girmişti. I. Dünya Savaşı'nın hala devam ediyor olması genel bir şaşkınlık yaratmıştı - herkes savaşın yakında bitmesini bekliyordu. Ancak savaş genişlemiş ve tüm beklentilerin ötesinde bir boyut kazanmıştı ve şimdiden bir milyona yakın can kaybına yol açmıştı. Zaman geçtikçe, ülke içinde daha fazla seferberlik, savaş alanında daha fazla teknolojik yenilik ve giderek daha fazla Müttefik ülkenin katılımı söz konusu oldu. Sadece 50 dakika içinde, savaşın ortasındaki yıllarda neler olduğunu keşfedecek ve çatışmanın sonucu üzerindeki belirleyici etkisini anlayacaksınız. Bu sade ve bilgilendirici kitap, varılan çıkmaz, Rusya'nın Almanya ile yaptığı barış antlaşması (Brest-Litovsk Antlaşması) ve Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa girişi de dahil olmak üzere savaşın orta yıllarındaki önemli anları kapsamlı bir şekilde tartışıyor. Ayrıca 1915 ve 1917 yılları arasındaki duruma, bir atılım arayışına ve 1917'deki dönüm noktasına tam bir genel bakış içeriyor ve size Birinci Dünya Savaşı'nın bu kritik dönemi hakkında tüm temel bilgileri veriyor.
LanguageTürkçe
Release dateMar 30, 2023
ISBN9782808666046
Birinci Dünya Savaşı (Cilt 2): 1915-1917, çıkmaz

Related to Birinci Dünya Savaşı (Cilt 2)

Related ebooks

Reviews for Birinci Dünya Savaşı (Cilt 2)

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Birinci Dünya Savaşı (Cilt 2) - Benjamin Janssens de Bisthoven

    GIRIŞ

    1915 kışı, Avrupa kanlı bir çıkmazda. Arşidük Franz Ferdinand (1863-1914) suikastının Temmuz 1914'te aşılmaz bir uluslararası krize dönüşmesinden bu yana, Almanya'nın müttefiki Avusturya-Macaristan ile Belçika ve Sırbistan'ın da katıldığı Fransa, Birleşik Krallık ve Rusya'dan oluşan Üçlü İtilaf arasında savaş sürüyor. Ancak herkesin bittiğini düşündüğü çatışma beklenmedik bir hal aldı.

    1914 sonbaharında, her iki tarafın da zafere ulaşma planları, kesin bir sonuç alınamadan çöktü. Tüm cephelerde, yorgun ve kan kaybetmiş ordular ilerlemeyi durdurdu. Batıda, Fransa ve Belçika'da milyonlarca insan, mevcut askeri araç ve taktiklerin onları çıkaramadığı siperlere gömüldü.

    Savaşın boyutu tüm tahminleri aştı. Her zamankinden daha ölümcül olan bu yangın çoktan gerçek bir felakete yol açmıştı: 300.000 Fransız askerinin yanı sıra 400.000 Rus ve 260.000 Alman ölmüştü. Yıkım muazzamdı; mülteciler ise sayısızdı. Ulusal ekonomiler bile eşi benzeri görülmemiş bir insan ve teçhizat seferberliğinin ağırlığı altında sarsılıyordu. Ancak tüm bunlar için barış dayatılmadı. Aksine, savaş yenilenmiş bir canlılık ve şiddetle yeniden başladı. Yeni savaş alanlarına ve yeni bölgelere yayıldı, sivilleri ve toplumları giderek daha fazla içine aldı. Çatışma yavaş yavaş topyekûn bir savaşa dönüşür.

    ANAHTAR VERILER:

    •Ne zaman oldu? 28 Temmuz 1914'ten 11 Kasım 1918'e kadar.

    •Avrupa, Asya, Afrika ve Okyanusya'da.

    •Kavgacı mı?

    °Merkezi Güçler: Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan, Osmanlı İmparatorluğu.

    °Müttefikler ve ilişkili ülkeler: Fransa, Britanya İmparatorluğu, Çarlık Rusyası, İtalya, Sırbistan, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Belçika, Romanya, Portekiz, Lüksemburg, Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ ve Güney Amerika devletlerinin çoğu.

    •Sonuç? Müttefikler için zafer. Alman, Avusturya-Macaristan, Osmanlı ve Rus imparatorluklarının çöküşü. Yeni devletlerin ortaya çıkışı.

    •Kurbanlar mı? Dokuz milyondan fazla ölü.

    BIR ATILIM ARAYIŞI IÇINDE

    1917'ye kadar Berlin, Viyana, Petrograd (eski adıyla St Petersburg), Paris ve Londra aynı saplantı tarafından yönlendiriliyordu. Hepsi de 1914'te Tannenberg ve Marne muharebelerinin yarattığı güç dengesini bozmak istiyordu. Sonuç zaferdi. Bu gerekliydi,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1