Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Nürnberg Duruşması: İnsanlığa karşı işlenen suçların soruşturulması
Nürnberg Duruşması: İnsanlığa karşı işlenen suçların soruşturulması
Nürnberg Duruşması: İnsanlığa karşı işlenen suçların soruşturulması
Ebook51 pages20 minutes

Nürnberg Duruşması: İnsanlığa karşı işlenen suçların soruşturulması

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Nürnberg duruşmaları tarihteki ilk uluslararası askeri mahkemeydi ve Üçüncü Reich'ın kilit isimlerini işledikleri suçlardan sorumlu tutmayı amaçlıyordu. Aralarında Herman Göring'in de bulunduğu 24 Nazi liderini ve sekiz farklı örgütü komplo, savaş suçları, barışa karşı suçlar ve insanlığa karşı suçlardan yargıladılar. Sadece 50 dakika içinde, bu davaların uluslararası ceza adaleti üzerinde nasıl önemli bir etkisi olduğunu keşfedecek ve hukuk tarihi üzerindeki derin etkilerini anlayacaksınız. Bu sade ve bilgilendirici kitap, Katyn katliamına ilişkin kanıtlar, davaların açılışı ve katılımcıların akıbeti de dahil olmak üzere, bu gergin davaların kilit anlarını kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Ayrıca yargıçların tam bir biyografisini, davaların bağlamına dair değerli bir girişi ve uluslararası hukukun geleceği üzerindeki etkilerine dair bir değerlendirmeyi de içeren bu kitap, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki bu kritik dönem hakkında ihtiyacınız olan tüm temel bilgileri size sunuyor.
LanguageTürkçe
Release dateMar 30, 2023
ISBN9782808665872
Nürnberg Duruşması: İnsanlığa karşı işlenen suçların soruşturulması

Read more from Quentin Convard

Related to Nürnberg Duruşması

Related ebooks

Related categories

Reviews for Nürnberg Duruşması

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Nürnberg Duruşması - Quentin Convard

    BAĞLAM

    SAVAŞI NASIL DEĞERLENDIRMELI?

    19'uncu yüzyılın ikinci yarısından bu yanae silahlar giderek daha sofistike hale gelmiş ve profesyonel ordu giderek zorunlu askerlik ordusuyla bir arada var olarak savaşçılarla sivilleri birbirinden ayırmayı giderek zorlaştırmıştır. Uluslararası hukuk, savaşı daha iyi düzenlemek ve ihlalleri sınırlandırmak amacıyla, bu dönemin ceza tarihini noktalayan antlaşmalar yoluyla yasama girişiminde bulundu. Savaş ve deniz hukukunu düzenleyen 1856 tarihli Paris Deklarasyonu ve savaş alanındaki yaralıların durumunu iyileştirmeyi amaçlayan 1864 tarihli Cenevre Sözleşmesi bu çabanın bir parçasıydı. Bunlara ek olarak, iki temel metin vardı: 1899 ve 1907 tarihli Lahey Sözleşmeleri, silahsızlanma ve çatışmaların önlenmesi konusunda ısrar ederken, karada savaş haklarını ve geleneklerini tanımlıyordu.

    Ancak Birinci Dünya Savaşı (1914-1948) ve boğucu gaz kullanımı, sivil nüfusun tehciri ve denizaltı savaşı tüm bu düzenlemeleri alt üst etmiştir. Çatışmanın sonunda herhangi bir yasal işlem başlatılmamış olsa da, her bir ulusun sorumluluklarını belirlemeye yönelik bir düşünce ortaya çıkmıştır. 1919'da imzalanan Versailles Antlaşması, Belçika ve Lüksemburg'un tarafsızlığının ihlal edilmesinin ardından düşmanlıkların patlak vermesinden sorumlu tutulan William II'yi (Prusya Kralı ve Almanya İmparatoru, 1859-1941) işaret ediyordu. İngiltere Başbakanı David Lloyd George (1863-1945), Alman hükümdarının asılması çağrısında bulunacak kadar ileri gitmiştir. Yargılanabilmesi için imparatorun teslim edilmesi amacıyla Hollanda'dan iade talebinde bulunulmuştur. Dahası, Versay Antlaşması'nda yer alan bir madde, Alman hükümetini, savaş kurallarını ihlal etmekle suçlanan kişileri Müttefik Güçlere teslim etmekle yükümlü kılmaktadır. Ancak Hollanda bunu reddetti ve Versay Antlaşması'nın talebi yerine getirilmedi. Ancak, Alman İmparatorluğu'ndaki en yüksek yasal merci olan Reich Mahkemesi, savaş suçlularını yargılama yetkisine sahipti. Ardından 1921'den 1922'ye kadar mahkemeyi meşgul eden Leipzig davaları başladı. Açılan 16 davadan sadece biri mahkumiyetle sonuçlanmış, bir İngiliz hastane gemisinin torpillenmesinden sorumlu olan Teğmen Ludwig Dithmar dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Ancak çatışma sırasında yaşanan dehşet karşısında, bu kararlar Müttefik ülkeler tarafından

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1