Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ethereum için Başlangıç Rehberi: Ethereum'u Ustalaşmak için 110 Soru
Ethereum için Başlangıç Rehberi: Ethereum'u Ustalaşmak için 110 Soru
Ethereum için Başlangıç Rehberi: Ethereum'u Ustalaşmak için 110 Soru
Ebook156 pages1 hour

Ethereum için Başlangıç Rehberi: Ethereum'u Ustalaşmak için 110 Soru

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Ethereum hakkında meraklı mısınız ancak nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz?


Ethereum için Başlangıç Rehberi: Ethereum'u Ustalaşmak için 110 Soru kitabında, sizleri merkezi olmayan finans ve k

LanguageTürkçe
PublisherCascade Books
Release dateMar 29, 2024
ISBN9798869283528
Ethereum için Başlangıç Rehberi: Ethereum'u Ustalaşmak için 110 Soru
Author

Neil King

Neil King Jr. is a former national political reporter and editor for the Wall Street Journal. He was deeply involved in the coverage of 9/11 that won the Journal the Pulitzer Prize. He has also written for the New York Times, the Atlantic, and other publications. American Ramble is his first book. He lives in Washington, D.C.

Related to Ethereum için Başlangıç Rehberi

Related ebooks

Reviews for Ethereum için Başlangıç Rehberi

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ethereum için Başlangıç Rehberi - Neil King

    1

    GİRİŞ

    Bu kitapta size Ethereum kripto para ağını tanıtıyoruz ve Ethereum'un nasıl çalıştığı, Ethereum'a yatırım yapmanın nasıl göründüğü ve genel olarak kripto para birimiyle ilgili bazı yaygın endişelerin neler olduğu hakkında sorulan birçok yaygın soruyu inceliyoruz.

    Kitabın sonunda, Ethereum'un sahip olduğu zirvelere ulaşmasını sağlayan temel çalışma prensiplerini anlayabileceksiniz. Ethereum, henüz emekleme aşamasında olan merkezi olmayan finansal sistemlerin geleceği için büyük umut vaat eden güçlü bir platformdur. Gelecek, yeni finansal sistemlerin ve kavramların merkezi sistemlerin bürokrasisi olmadan denenebileceği ve test edilebileceği vaadiyle parlak. Ethereum mükemmel değil, ancak yönetim sürekli olarak yeteneklerini geliştirmeye çalışıyor ve burada bu benzersiz ve öncü kripto para birimi platformunun artılarını ve eksilerini öğreneceksiniz.

    2

    ETHEREUM NEDİR?

    Ethereum, açık kaynaklı, blok zinciri tabanlı bir teknoloji platformudur. Ethereum, saniyede 30 işleme kadar bir işlem defterini depolamak ve sürdürmek için birlikte çalışan 2.900'den fazla bilgisayardan oluşan bir ağdan oluşur. Bu geleneksel kripto para birimi alanında Ethereum, Bitcoin ve diğer iyi bilinen blok zinciri temel para birimlerine benzer. Özünde Ethereum, finansal değer yaratmak ve depolamak için tamamen sanal bir araçtır. Bu tür teknolojiler, sanal finans dünyasında gizlilik, anonimlik ve şeffaflık sağlar. Bunun da ötesinde, Ethereum, üzerinde çalışan yüz binlerce bağımsız kripto para birimi ekosistemini etkinleştiren bir platformdur. 'Token' olarak adlandırılan bu bağımsız nesneler, aynı Ethereum platformu kullanılarak satın alınabilir, satılabilir, oluşturulabilir, yakılabilir ve aktarılabilir. Ethereum ayrıca, hem temel Ethereum para birimi hem de token ekosistemleri için çok sayıda akıllı yeteneğe güç sağlayabilen 'akıllı sözleşmeler' kavramını da ekler.

    Ethereum, kripto para birimine özgü bir şekilde çok boyutludur. Karmaşıklığı nedeniyle, bireyler kavramlar ve olasılıklar karşısında boğulabilir. Bu nedenle, bu kitabı spesifik, hedefli sorular ve kapsamlı yanıtlarla detaylandırırken, bu güçlü platformu daha iyi anlayabilirsiniz. Oldukça basit bir anlayışla, viral hale gelen ve binlerce insana ekonomik bağımsızlık getiren platformda kendi token ekosisteminizi oluşturabilirsiniz. Veya bu bilgileri, yatırım yapmadan önce mevcut tokenleri veya Merkezi Olmayan Finans (DeFi) projelerini denetlemek ve dikkatlice incelemek için kullanabilir, böylece paranızı koruyabilirsiniz. Her iki durumda da, Ethereum kripto para birimi içinde gerçekten büyüleyici bir dünyadır.

    3

    ETHEREUM'U KİM BAŞLATTI?

    Ethereum platformu kavramı ilk olarak 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından ortaya atıldı. Buterin, teknik incelemesi olan Ethereum'un kavramsal çerçevesini tanıtan Rus-Kanadalı bir programcıdır. 2014 yılı boyunca Buterin, bugün Ethereum Vakfı olarak bilinen şeyi oluşturmak için bir grup bireyle birlikte çalıştı. Geliştirme, yatırımcıların projeyi hayata geçirmek için Bitcoin (BTC) ile Ether (ETH) satın almasıyla kitle fonlaması yapıldı.

    Buterin'in kripto para birimiyle olan ilişkisi, 2011 yılında Bitcoin Weekly ve daha sonra kurucu ortağı olduğu Bitcoin Magazine için yazmaya başladığında başladı . Bitcoin topluluğuna katılımı, kripto para birimi kavramına sağlam bir şekilde dayanmasına yardımcı oldu ve yeni nesil bir fırsat olarak gördüğü şeye doğru ona ilham verdi.

    Ethereum daha çok halka açık ve şeffaf bir organizasyon olarak başlamış olsa da, Buterin'in projeye katılımı ona bir tür sembolik statü kazandırdı ve görüşleri ve faaliyetleri, ağın ve temel tokenlerin finansal performansı üzerinde bir miktar etkiye sahip.

    Ethereum'un başlangıcından bu yana, Ethereum Vakfı ağın teknik gelişimini yönlendirdi. Başlangıçta, Ethereum işlevsel olarak ek durum makinesi yeteneğine sahip başka bir kripto para birimiydi. Vakfın ağa yeni yetenekler ekleme süreciyle Vitalik Buterin ve ekibi, token yan zincirleri, parçalama, NFT yetenekleri ve daha fazlası gibi artık her yerde bulunan özellikleri öne çıkardı.

    4

    ETHEREUM NASIL ÇALIŞIR?

    Ethereum, cüzdanlar, bir para birimi (Ether), bloklar, düğümler ve madencilerden oluşan bir kripto para birimidir. Üretilen her blok, yapılan işlemlerin kaydını içerir; Bloklar düğümlerde saklanır ve madenciler tarafından oluşturulur. Tüm bunlara ek olarak, programlanabilir bir platform olan Ethereum Sanal Makinesi (EVM), kripto para biriminin klasik dağıtılmış defter yeteneğini alır ve onu büyük ölçüde dağıtılmış bir durum makinesine dönüştürür. Bu, programlanabilir bilgisayar kodunun herhangi bir zamanda aktif olan binlerce Ethereum istemcisi tarafından yürütülebileceği anlamına gelir. Zincirdeki her blok yalnızca standart anlamda işlemleri değil, aynı zamanda bu sanal makinenin 'durumunu' da depolar. En yaygın olarak, 'akıllı sözleşme' işlevi, ağın önceden tanımlanmış programlamaya dayalı işlemleri akıllıca oluşturmasına ve gerçekleştirmesine olanak tanır. Geleneksel kripto para birimleri, işlem oluşturmak için bir uç nokta (düğüm veya istemci) gerektirirken, EVM, programlanmış işlevlerin bir bütün olarak ağ tarafından saklanmasına ve yürütülmesine izin verir. Bu şekilde, çalıştırılan akıllı işlevler konusunda fikir birliği vardır.

    Örnek olarak, bir akıllı sözleşme işleviyle aşağıdakiler mümkündür:

    1) Maksimum arzı 1.000.000 token olan bir token oluşturun.

    2) Jetonu 100.000 cüzdana eşit olarak dağıtın (cüzdan başına 10 jeton).

    3) Her işlemde, değerin %0,5'ini bir 'yakma' adresine gönderin ve işlemin %0,5'ini tokenin mevcut tüm sahiplerine dağıtın.

    Bu tür kurallar yalnızca Ethereum'un sağladığı dağıtılmış bilgi işlem ile mümkündür ve klasik bir defter tipi kripto para biriminden mümkün olmaz.

    Ethereum, başlangıcından bu yana, blokların işlenmesi ve ağa katılımın ödüllendirilmesi için Proof-of-Work (PoW) mekanizması etrafında işlev görmüştür. Madencilik sistemleri, ağdaki tüm mevcut işlemleri içerecek bir sonraki bloğu üretmek için rekabet eder. Ağ, madencilik iş istasyonlarının kabaca her on iki saniyede bir yeni bir blok üretmesine izin vermek için zorluğu ayarlar. Daha fazla sistem madenciliğe başlarsa, bu istenen zaman dilimini korumak için zorluk artacaktır. Kazanan madencinin cüzdanına yaklaşık 2 ETH yatırılacak ve ayrıca bloğa dahil edilen işlemlerden kaynaklanan gaz ücretleri de geri ödenecek.

    Eth 2.0'ın nihai olarak ortaya çıkmasıyla birlikte, Ethereum ağı, pahalı ve güce aç madencilik sistemlerine artık ihtiyaç duyulmayacağı bir Proof-of-Stake modeline geçecektir. Bunun yerine, ağa katılmak isteyenlerin 'doğrulayıcı' olabilmek için bir miktar ETH stake etmesi (yatırması) gerekir. Doğrulayıcı düğümler, madencilik sistemiyle aynı işlevi yerine getirecektir. Ağ, belirli bir bloğu üretmek için rastgele bir doğrulayıcı seçerken, seçilmeyen diğer doğrulayıcı düğümler bloğu onaylayacaktır. Seçilen doğrulayıcı, o blok için ödül alacaktır. Yeni PoS modeli, ağ üzerinde birden fazla zincir uygulayan 'parçalama' olarak bilinen bir tekniğe de izin veriyor. Birden fazla zincir aynı anda çalıştırılabilir ve tüm ağın saniye başına işlem gücünü yüz binlere itebilir.

    5

    ETHEREUM'UN TARİHÇESİ NEDİR?

    Ethereum ilk olarak 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından tanımlanmıştır. Temel ilkeler ve kavramlar, 2015 yılına kadar Buterin ve diğer yedi kurucu arasında üzerinde çalışıldı. Birkaç prototip platform beta test kullanıcıları tarafından test edildikten sonra, 30 Temmuz 2015'te 'Genesis' bloğu çıkarıldı ve bugün kullanılan blok zinciri doğdu.

    Ethereum ağında büyük bir bölünme,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1