Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Österlenska kommunikationer: och andra krönikor
Österlenska kommunikationer: och andra krönikor
Österlenska kommunikationer: och andra krönikor
Ebook96 pages44 minutes

Österlenska kommunikationer: och andra krönikor

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Österlenska Kommunikationer tar med läsaren på en odyssé genom tid och rum i det Österlenska landskapet. Resan utspelar sig i ett tidspann från 1600-talet till nutid. Färden går i huvudsak genom byar och samhällen som befinner sig utanför de överhettade österlenska turiststråken, såsom Tomelilla, Skåne-Tranås och Gärsnäs.

Studier i lokalhistoria och släktforskning ligger till grund för berättelserna, där författarens egna släktingar vävs in i de historiska skeenden som påverkat såväl världsutvecklingen som människan på Österlen.

Österlenska Kommunikationer är baserad på artiklar ursprungligen skrivna för Tidskriften Österlent - utgiven av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.
LanguageSvenska
Release dateMay 28, 2024
ISBN9789180974547
Österlenska kommunikationer: och andra krönikor
Author

Petra Westerdahl

Petra Westerdahl föddes 1970 i Ystad. Studerade vid Lärarhögskolan i Malmö och avlade där examen 1992. Vidare studier inom teologi, religionshistoria och arkeologi med en fil.kand i Religionsvetenskap vid Lund Universitet. Utbildad även inom webbutveckling och Desktop Publishing och har arbetat i branschen sedan 1998. Redan under skoltiden uppstod ett stort skrivbehov, vilket fick utlopp i dagböcker, dikter och korta noveller. Debuterade med diktsamlingen "Uppbrott" 1994. Under åren fortsatte skrivandet och materialet i byrålådan fylldes på. Flyttade 2010 från Malmö till Gyllebo på Österlen. Förkovrade sig där i lokalhistoria och släktforskning. Kunskapen om traktens historia fördjupades och det insamlade materialet växte. Det blev därför allt viktigare att sätta vetandet på pränt och förmedla det till andra intressenter - såväl nutida som framtida.

Related to Österlenska kommunikationer

Related ebooks

Reviews for Österlenska kommunikationer

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Österlenska kommunikationer - Petra Westerdahl

    Till min far

    INNEHÅLL

    Förord

    Milstenar - vägvisare och milstolpar

    Gästgifverier och skjutsstationer

    Carl XIV, hästar och Theodor Tufvessons morfar

    Riksdagsmannen Pehr Jönssons tal 1837

    Carl XIV:s tal i Simrishamn 1837

    En tidsresenär på Tranes Gästgifveri

    Karta över Tranes 1766

    Järnhästens intåg

    Stationssamhällen – tråkiga och historielösa?

    Automobilen – nya hästkrafter får hjulen att rulla

    I nya hjulspår – en betraktelse i backspegeln

    Koskit, urin och sur tång – guld för trädgårdstäppan

    Linets förträfflighet

    FÖRORD

    Efter femton år som malmöbo, längtade jag intensivt efter landsbygd och natur. Jag köpte därför mark i natursköna Gyllebo - med kohagar, skog och vandringsleder utanför husknuten. Tomten var belägen på ett lagom avstånd från de numera invaderade kustbyarna och turiststråken, och kunde fås för ett pris som var mer passande för en idealist. Ägorna röjdes och bebyggdes.

    På ledig tid cyklade jag runt i närregionen, studerade lokalhistoria och släktforskade fram en hel del personer vars existens jag aldrig anat. Jag gick även med i Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne. En förening som startats av min släkting Theodor Tufvesson med flera – ett hundra år tidigare.

    Under fem år satt jag med i redaktionsgruppen för föreningens tidning Österlent. Mina upplevelser och erfarenheter i det nya landskapet, resulterade i krönikor i Tidskriften Österlent under åren 2013 till 2020. I denna skrift återpubliceras nu ett urval av dessa artiklar.

    Gyllebo i Nådens År den 1 augusti 2023

    Petra Westerdahl

    MILSTENAR – VÄGVISARE OCH

    MILSTOLPAR

    Det är nu fem år sedan jag lämnade storstaden Malmö för lugnet på Österlen. Förflyttningen har varit som att passera en milstolpe i livet och inneburit en stor omställning på olika plan. Jag kan inte direkt påstå att jag saknar Malmös allt mer våldsamma klimat, men däremot saknar jag västra Skånes välutbyggda cykelvägar. Var man än ska i stan så tar man sig fram på cykel, och många ärenden och inköp sköts via velocipeden.

    På landet uppstår ett annat beteende, och jag kom tidigt till insikten att jag trots mina tappra miljöengagemang faktiskt är beroende av bilen. Men om man inte cyklar till affären och till olika aktiviteter, vart cyklar man då? Österlents redaktör har avslöjat för mig att hennes mål på cykelturen är olika lunchställen, vilket jag själv kan intyga eftersom jag stött ihop med henne på några av dem. För mig kom de mållösa turerna till att bli ett utforskande av strukturer i landskapet och av det gamla vägnätet. Denna inspiration uppkom dock först efter att jag stött på min första milsten utanför Östra Vemmerlöv.

    Men vad är då egentligen en milsten? Vi har ju säkerligen alla sett dem längs vägarna. Vissa tronar stolt, andra står halvt gömda och nästan bortglömda vid vägrenarna. Snabbt sveper vi förbi i våra bilar, och möjligtvis konstaterar vi att det står en gammal sten vid vägkanten. Stenarna kan tyckas förtjäna mer uppmärksamhet, så det kan vara värt att göra en djupdykning inom ämnet.

    År 1649 fastslog den svenska gästgiveriordningen att milstenar skulle placeras ut vid varje mil, men det var först efter freden i Roskilde år 1658 som stenarna började sättas upp i Skåne. I vårt landskap finns fortfarande cirka 370 milstolpar bevarade, vilka sedan 1942 är skyddade enligt fornminneslagen.

    Milsten mellan Stiby och Östra Wemmerlöv.

    Foto: Petra Westerdahl

    Milsten på Stora Västergatan i Ystad.

    Skånes äldsta milsten från 1668 står faktiskt på en av mina tidigare bostadsadresser, Stora Västergatan i Ystad. Stenen som en gång (även för mig) visade vägen till Malmö är placerad vid den västra stadsporten och förmodas stå på sin ursprungliga plats.

    På ystadstenen, under den kungliga kronan, kan bokstäverna CRS - Carolus Rex Suecorum (vid denna tid kung Karl XI) därefter 1 myl och slutligen P. Hammarskiøld. Landshøfding ofwer Malmøhuus Landzcrona och Helsingborgs lähner. Anno

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1