Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Een Nieuwe Puppy - Goed begonnen, is half Gewonnen!
Een Nieuwe Puppy - Goed begonnen, is half Gewonnen!
Een Nieuwe Puppy - Goed begonnen, is half Gewonnen!
Ebook285 pages4 hours

Een Nieuwe Puppy - Goed begonnen, is half Gewonnen!

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Een puppy in huis halen? Leuk, maar ben je er klaar voor?

In dit boek leer je alles over het vinden van de perfecte pup en het opvoeden op een leuke manier.

 

Goed begonnen, is half gewonnen!

  • Ontdek hoe je een ras kiest dat bij je past.
  • Vind een goede fokker en kies de perfecte pup.
  • Zorg voor een optimale start met tips voor de eerste dag.

Samen spelen is de sleutel!

  • Leer hoe je spelenderwijs een band creëert met je pup.
  • Ontdek de beste manier om je pup te socialiseren.
  • Leer basiscommando's en leuke trucjes aan, zonder druk of dwang.

Voorkom problemen!

  • Los zindelijkheidsproblemen, overmatig blaffen en trekken aan de lijn op.
  • Leer je pup om alleen thuis te blijven.
  • Maak samenleven met je pup leuk en stressvrij.

Dit boek is voor iedereen die:

  • Een puppy wil aanschaffen en goed voorbereid wil zijn.
  • Op zoek is naar een leuke en effectieve manier om zijn pup op te voeden.
  • Een sterke band met zijn hond wil creëren.

Met dit boek wordt de puppytijd een waar plezier!

Dus wacht niet langer, en start het avontuur nu, jij en je pup, als een team!

LanguageNederlands
Release dateJun 22, 2024
ISBN9798227046796
Een Nieuwe Puppy - Goed begonnen, is half Gewonnen!

Related to Een Nieuwe Puppy - Goed begonnen, is half Gewonnen!

Related ebooks

Related articles

Reviews for Een Nieuwe Puppy - Goed begonnen, is half Gewonnen!

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Een Nieuwe Puppy - Goed begonnen, is half Gewonnen! - Tom Verbeeck

    Inleiding

    De auteur met Pawpaw, zijn jongste puppy

    Zo lang ik me kan herinneren, heb ik een hond willen hebben. Als kind vroeg ik daar dan ook geregeld om, maar mijn ouders gaven niet toe, en ik heb later moeten toegeven dat ze daarin gelijk hadden. Ze werkten beiden voltijds, ik had een hele hoop hobby's die ook tijd in beslag namen, de jeugdbeweging, tekenschool, volleybaltraining... Er was gewoon geen tijd om een hond te geven wat hij nodig had. In de plaats daarvan kreeg ik hamsters, konijnen, vogeltjes en zelfs hagedissen en slangen die in een mooi terrarium in mijn kamer woonden.

    Toch bleef het verlangen om een hond te hebben aan me knagen, en toen ik op m’n 18de het ouderlijke huis verlaten had, duurde het dan ook maar een paar weken voordat ik mijn nieuwe huis deelde met Igor, mijn eerste pup, een blue-merle Sheltie van een week of 10 oud. Waar ik was, daar was Igor. Hij ging mee naar het werk, naar de jeugdvereniging... We waren onafscheidelijk.

    Het was ook in die tijd dat het concept van hondentraining begon te veranderen van ‘Als je hond niet doet wat je vraagt, moet je hem straffen’, naar ‘Werk samen met je hond en beloon hem telkens wanneer hij iets goed doet, zodat hij het leuk vind om een brave hond te zijn.’ De hondenscholen in mijn buurt bleven echter vasthouden aan de oude methode, met slipketting of, in sommige gevallen, een prikhalsband of een die elektrische schokken kan geven. Na één les wist ik al dat ik Igor niet op deze manier wilde trainen, en begon de zoektocht naar andere manieren, naar betere manieren. Het was, zeker in het begin, geen makkelijke zoektocht, want trainers die op een positieve en leuke manier werken, waren nog erg zeldzaam. Maar beetje bij beetje vond ik ze en leerde zo wat ik al wist; dat er leukere manieren waren om je hond te trainen en op te voeden. Ik nam deel aan de eerste workshop Clickertraining die in België gegeven werd, ik bezocht seminaries van hondentrainers van over de hele wereld, die de bewustwording van positieve opvoeding verspreiden, ik kocht en las alle boeken, die nu met mondjesmaat begonnen te verschijnen, en die deze nieuwe methodes bespraken en uitlegden.

    Dat is nu, terwijl ik dit schrijf, 26 jaar geleden. In die jaren heb ik verschillende honden gehad, ben ik blijven bijleren (je bent nooit klaar met leren, zeker niet als het op honden aankomt), heb ik verschillende cursussen gevolgd, van hondentrainer tot -trimmer, heb ik diverse sporten gedaan met mijn honden, les gegeven op hondenscholen, privé-trainer geweest voor sledehonden, zelf al enkele nestjes gefokt en nu, in 2024, heb ik zeven geweldige honden en mijn eigen hondenschool, waar ik al die jaren ervaring die ik heb opgedaan, mag doorgeven aan mijn cursisten en hen kan tonen hoe je op een leuke manier een goede band krijgt met je nieuwe pup of je hond. Dit wil ik ook aan jou doorgeven, en daarom heb ik dit boek geschreven.

    We beginnen met een poging om iedereen bewust te maken van hoe belangrijk het is om de juiste pup te kiezen. Ik heb lang getwijfeld of ik dit deel ook zou opnemen in dit boek, want de kans is groot dat je al een pup hebt rondlopen wanneer je dit leest, maar ik ben van mening dat de info toch erg belangrijk is. Het geeft je mogelijk inzicht in wat je pup misschien gemist heeft, en waar je dus extra aandacht aan gaat moeten besteden. Of de info gaat je helpen om anderen, die zelf ook overwegen om een pup in huis te nemen, advies te geven als ze dat komen vragen. Jij hebt immers een pup, of misschien al een puber of volwassen hond ondertussen, dus in de ogen van veel mensen ben je nu ervaringsdeskundige en zullen vrienden en familie dan vaak ook niet aarzelen om hun plannen voor de puppy met jou te bespreken. Als jij ze er dan van kunt weerhouden een foute keuze te maken, dan is dat toch super natuurlijk.

    Heb je nog geen pup in huis, lees dan rustig verder, want welke pup je kiest, is een keuze die erg belangrijk is. Er zijn zoveel soorten honden, en elk ras, elke kruising is helemaal anders, net zoals ook alle mensen weer anders zijn. Je hoort weleens ‘Goed begonnen, is half gewonnen’, en dat is zeker ook waar als het op honden aankomt. Zo waar zelfs, dat ik het de titel van dit boek gemaakt heb. De goede pup, van bij een goede fokker, die de pups goed heeft opgevoed, maakt alles zoveel makkelijker en leuker.

    Het is echter vaak niet zo eenvoudig als het lijkt om:

    ●  Een ras (of kruising) te vinden dat bij jou en je levensstijl past

    ●  Daarna een goede fokker te vinden en vervolgens

    ●  De best geschikte pup uit het nest te kiezen

    Het is een proces dat best wat tijd in beslag kan nemen en heel wat opzoekingswerk vereist. Maar voor wie de tijd en moeite erin steekt, betekent het wel dat hij daarna een nieuw kameraadje heeft dat perfect past bij zijn gezinssituatie en levensstijl, en dat hij een puppy in zijn leven brengt die een optimale start heeft gekregen zodat hij kan opgroeien tot een hond die in goede gezondheid een lang en gelukkig leven kan hebben. En geloof me, dat is de moeite allemaal dubbel en dik waard.

    In de praktijk zie je echter dat een nieuwe pup meestal in een impuls wordt gekocht. Het idee is er dat een puppy in huis toch wel leuk en gezellig zou zijn, en de puppy moet er dan zo snel mogelijk komen. Liever nog vandaag dan morgen. Welk ras het is of waar hij vandaan komt is dan niet belangrijk. Alle pups zijn immers schattig en een hond is een hond. Er wordt hoogstens gekeken of hij zal uitgroeien tot een grote of een kleine hond en of hij een lange of een korte vacht zal hebben. Sterker nog, uit rondvragingen blijkt dat de meeste mensen meer tijd spenderen aan het kiezen van een nieuwe wasmachine, dan aan het selecteren van een geschikte hond. En dat terwijl de hond toch een belangrijk deel van je leven gaat zijn voor de volgende tien tot vijftien jaar. Het resultaat is dan vaak dat na een paar maanden, weken of soms zelfs al na enkele dagen, blijkt dat een puppy hebben toch niet zo leuk is als ze gedacht hadden dat het zou zijn. De pup plast in huis, hij bijt in je handen, armen en benen, hij kauwt op de stoelpoten en sloopt je nieuwe mobieltje... En dan wordt de pup of puber verder gegeven aan vrienden of naar een asiel gebracht. De asielen zitten vol met jonge honden waarvan de eigenaars een ondoordachte keuze hadden gemaakt. Dit kan allemaal voorkomen worden door even goed na te denken, voldoende informatie te verzamelen en dan de perfecte puppy te kiezen. De puppy die bij je past.

    In het eerste deel van dit boek wil ik je dus op de goede weg zetten om je perfecte puppy te vinden. Je vind tips over hoe je een ras vindt dat goed bij je past, hoe je een goede fokker van een slechte fokker kunt onderscheiden, wat je wil dat de pup al kent voordat je hem gaat ophalen en wat belangrijk is de eerste dag dat je je nieuwe pup in huis hebt. Na zelf verscheidene pups van verschillende rassen te hebben opgevoed, zelf een paar nestjes pups te hebben gefokt en door mijn werk als hondentrainer, kan ik de zoektocht vanuit alle hoeken bekijken. Ik weet uit ervaring hoe de zoektocht naar een pup verloopt, ik heb ondervonden hoe het is om een nestje pups te hebben en deze van dag één tot ze mogen verhuizen te verzorgen, op te voeden en klaar te stomen voor hun verdere leven en ik zie als trainer dagelijks de verschillen tussen goed en slecht gefokte honden. Deze kennis wil ik graag met jullie delen, in de hoop dat het je gaat helpen om je ideale pup te vinden, waar je, vanaf de eerste dag dat hij in je leven komt, veel plezier aan gaat beleven.

    Daarna gaan we bekijken hoe we samen een onverbrekelijke band kunnen smeden en we onze pup kunnen leren dat wij, als baasjes, het allerleukste op de hele wereld zijn. Leuker dan de kat van de buren, leuker dan de andere honden die we tegenkomen, leuker dan om het even wat! En dit doen we door te spelen met onze pup. Spelen, spelen en nog meer spelen. Dit is vaak iets dat een beetje vergeten wordt. Oké, iedereen speelt wel een beetje met zijn pup en knuffelt die, maar er zijn maar weinig mensen die er daadwerkelijk aandacht aan besteden om het op de goede manier te doen. Om er voor te zorgen dat dat spelen en knuffelen een manier wordt, nee, sterker nog, DE manier wordt waarop je op een makkelijke en vooral leuke manier je pup kunt opvoeden en trainen. Ik besteed in dit boek dan ook veel aandacht aan je leren hoe je met je pup moet spelen, en ik probeer je te overtuigen dat, van alles wat je de eerste maanden met je pup doet, het samen spelen het belangrijkste is en het beste is wat je kunt doen.

    We gaan even kort over wat socialiseren nu juist allemaal inhoudt en wat nu de goede manier is om dat te doen. Er is veel onduidelijkheid bij de meeste mensen over wat dit nu juist is, en ik probeer daar een beetje duidelijkheid in te brengen.

    Dan gaan we beginnen met onze pup ‘te trainen’. We kijken hoe we onze pup kunnen leren dat het leuk is om verzorgd te worden, hoe we een paar basiscommando’s kunnen aanleren, samen met wat leuke en makkelijke trucjes. Allemaal in de vorm van spel, zonder dwang en zonder druk.

    Tenslotte gaan we nog even over de problemen die de meeste mensen tegenkomen in de eerste maanden met hun nieuwe pup. Zindelijk zijn, blaffen, trekken en alleen zijn... 

    Dit alles met de bedoeling om het samenleven met onze pup leuk te maken, zoals het zou moeten zijn. Ze groeien zo snel dus we moeten genieten van de puppytijd. Ik zie echter heel regelmatig dat het te veel is, te overweldigend is voor veel mensen, terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn. Geduld, oefening en het begrijpen van wat een hond nu juist een hond maakt, is vaak alles dat nodig is. En een flinke portie humor, om het allemaal wat luchtig te houden en het grappige van alle situaties te zien, is ook altijd handig meegenomen. Elkaar leren begrijpen en leren samenwerken, leren een team te zijn, dat vraagt nu eenmaal tijd.

    Ik focus me in dit boek dan ook vooral op het bouwen van een hechte band tussen jou en je nieuwe pup. Op het creëren van wederzijds vertrouwen. Op het samen plezier hebben. Je zult het vanzelf zien, als je die band hebt, het wederzijds vertrouwen er is en je maakt samen elke dag plezier, dan komt de rest vanzelf ook wel.

    DE ZOEKTOCHT

    De beslissing

    'WAT DENK JE LIEVERD? Zullen we een puppy nemen?'

    Een onschuldige vraag, die je leven voor meer dan tien jaar kan veranderen. Er zijn 101 redenen om je leven te willen verrijken met een vrolijke viervoeter. Misschien wil je gewoon wat extra gezelschap, een maatje om samen te gaan wandelen en avonturen te beleven, een speelkameraadje voor de kinderen... Of misschien wil je een waakhond, een sporthond of een hond om te helpen met je werk? Het maakt niet uit wat de reden is, zolang je er maar goed over nadenkt en overlegt met iedereen in je gezin. Een hond heb je voor de volgende 10 tot 15 jaar, dus iedereen kan maar beter enthousiast zijn en bereid zijn om al die jaren voor hem te zorgen en hem alle liefde en genegenheid te geven die hij nodig heeft (en die je in een veelvoud van hem terug zult krijgen). Dus verzamel je gezin rond de tafel en bespreek het zorgvuldig. Kijk of je de tijd hebt, of het moment juist is en zoek uit wat iedereen verlangt van de nieuwe hond.

    Als ik terugdenk aan ons laatste nestje IJslandse Honden en de telefoontjes en e-mailtjes die ik kreeg van mensen die beslist hadden om hun leven te verrijken met een hond, dan waren de reden die ze me vertelden heel divers:

    ●  Er was een vrouw die in IJsland geboren en opgegroeid was, maar die nu in een ander land woonde en op zoek was naar een IJslandse Hondenpup, omdat ze met dat ras was opgegroeid en om zo de band die ze met haar geboorteland had te versterken.

    ●  Er was een dierentuin eigenaar die op zoek was naar een hond die er vriendelijk uitzag en sociaal was naar andere mensen en dieren, om samen de dagelijkse rondjes door de dierentuin te maken.

    ●  Er was een wat oudere dame die graag een hond wilde om haar gezelschap te houden. Ze wilde echter geen schoothondje, maar een, in haar woorden, 'echte' hond, die toch niet te groot en te sterk zou worden, maar die haar toch een veilig gevoel kon geven als ze alleen thuis was.

    ●  Er waren fokkers uit verschillende landen die nieuwe bloedlijnen zochten om hun eigen fokprogramma's verder te zetten.

    ●  Er was een vrouw die elke vakantie in Zwitserland doorbracht, en na het overlijden van haar grote hond nu een wat kleiner ras wilde, dat makkelijker in de auto mee kon.

    ●  Er waren mensen die al een IJslandse hond of een gelijkaardig ras hadden en daarvoor graag een vriendje wilden.

    ●  Er was een oudere vrouw, die na een ongeval niet meer goed kon wandelen en nu een rolstoel moest gebruiken. Zij had altijd politiehonden getraind en wilde het trainen nog niet opgeven. Ze zocht nu een hond die wat minder sterk en groot was dan de Mechelse en Duitse Herders die ze hiervoor had, maar toch graag en enthousiast zou werken met haar.

    En zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om een pup in zijn leven te willen brengen. Fokkers van verschillende rassen zullen dan ook vaak verschillende redenen te horen krijgen. Een fokker van jachthonden zal vaak te horen krijgen dat de potentiële pupkoper een hond wil om samen te gaan jagen. Fokkers van sledehonden zullen mensen krijgen die actief willen zijn met hun hond of zich aangetrokken voelen door het 'wilde' uiterlijk van deze honden. Fokkers van gezelschapshondjes zullen vaker te horen krijgen dat potentiële pupkopers op zoek zijn naar een gezelschapshondje of een hondje waarmee de kinderen ook kunnen spelen en wandelen...

    Een ras kiezen

    EENMAAL DE BESLISSING is genomen om op zoek te gaan naar een pup, komen natuurlijk de vragen;

    ●  Welk ras kiezen we?

    ●  Willen we wel een rashond, of hebben we liever een kruising?

    ●  Willen we een kleine of een grote hond?

    ●  Past een actief of een wat rustiger ras het beste in ons gezin?

    ●  Willen we een hond met een lange vacht die we regelmatig moeten borstelen, of eentje met een korte vacht waar minder werk aan is?

    ●  ...

    Er zijn honderden 'erkende' rassen, daarnaast nog eens honderden 'niet-erkende' rassen en uiteindelijk nog al de kruisingen tussen deze rassen. Een overweldigende keuze. In dit boek wil ik niet een paar lijstjes geven met rassen die in mijn ogen het beste zijn, want wat voor hond je wil is een geheel persoonlijke keuze. Wat ik wil doen is wat aandachtspunten opsommen waar je rekening mee moet houden bij je keuze. De eigenlijke keuze is geheel aan jou. Jij weet wat je wil, jij weet wat bij jou en je gezin past en bij je levenswijze. Laat je niet beïnvloeden door anderen. Het is jouw leven en jouw keuze!

    Als je andere mensen gaat vertellen dat je een pup zoekt, dan gaan ze je automatisch rassen beginnen aanbevelen en andere rassen afraden.

    ●  'Neem een Labrador, die zijn goed met kinderen, maar geen terriër, want die graven putten in je tuin.'

    ●  'Neem een herdershond, die zijn slim, maar geen Labrador, want die blaffen veel.'

    ●  'Kies een Doodle, die verharen niet, maar pas op met herdershonden, want die zijn agressief.'

    Vaak zijn deze meningen gebaseerd op een enkele hond die ze kennen. Zelden geven ze een goed beeld van het eigenlijke ras of type van hond. Spreek met genoeg mensen en elk ras zal je worden aangeraden als 'de perfecte hond' door iemand, en afgeraden als 'de slechtste keuze die je kunt maken' door iemand anders. Je zult te horen krijgen dat je geen grote hond in een appartement kunt houden, wat in feite vaak veel makkelijker is dan een kleine hond, omdat grote rassen van nature vaak rustiger zijn. Dat een kleine hond geen wandelingen nodig heeft, wat natuurlijk onzin is. Ze zullen je vertellen dat sommige rassen te slim, te dom, te energiek, te passief, te klein, te groot, te sterk, te schattig... zijn en daardoor moeilijk te trainen zijn en een slechte keuze. Probeer je niet te laten beïnvloeden door wat anderen denken te weten. Het is jouw keuze. Jij moet samenleven met de hond die je kiest. Niet je buurman, niet je collega, niet je tante Hilda en niet je vrienden. Jouw hond, jouw leven, jouw keuze! Elk ras heeft zijn voor- en nadelen. Elk ras is een slechte keuze voor sommige mensen en het ideale ras voor andere mensen. Alles hangt af van hoe jouw leven er uit ziet. Kies een hond die bij jouw levensstijl past, dat is het belangrijkste.

    Neem een honden-encyclopedie, zoek op internet naar informatie over rassen, bekijk youtube filmpjes, bezoek eens een hondenshow waar je vaak honderd of meer rassen kunt bekijken, of ga eens naar een paar trainingen kijken op een hondenschool in je buurt. Op die manier kun je al een aantal rassen kiezen die je aanspreken en waarvan je denkt dat ze goed bij je passen. De kans is groot dat je bovendien ook nog eens tal van rassen gaat ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

    Het is natuurlijk voor ons om in eerste instantie de rassen uit te kiezen die we mooi vinden. We doen het als we onze levenspartner kiezen, dus waarom zou het anders zijn bij het kiezen van een hond? Want wees eens eerlijk. Wie ga je eerst uitvragen op een date? Die knappe gast of dat mooie meisje natuurlijk. Maar net zoals het tijdens die eerste date dan soms al spaak loopt omdat jullie karakters te erg verschillen, zo zal ook niet elk ras even goed bij je passen als je meer te weten komt over de specifieke karaktertrekken die bij dat ras horen. Maar kijken welke rassen je er het leukst vind uitzien is een even goed vertrekpunt als een ander, want iedereen heeft natuurlijk graag een mooie hond, dus neem dat gerust als startpunt, maar onthoud dat het karakter toch altijd veel belangrijker is dan het uiterlijk.

    Sommige mensen willen de hele dag bezig zijn, en dan is een actief ras vaak een betere keuze dan een ras dat wel graag elke dag zijn wandelingetje maakt, maar daarna liever in de zetel gaat liggen luieren dan om eerst te gaan joggen met zijn baasje, daarna een uur met de kinderen in de tuin te spelen en dan ‘s avonds nog met het bazinnetje op cursus te gaan. Sommige rassen zijn bijna onvermoeibaar en zijn altijd te vinden voor actie en spel, en zo'n ras past dan vaak beter bij actieve buitenmensen dan een meer relaxed ras.

    Sommige mensen doen het liever wat rustiger aan, en dan is een ras dat ervan geniet om zich lekker samen met je in de zetel te nestelen en Netflix series te kijken of gezellig een boek te lezen, beter geschikt dan een ras dat de hele tijd komt vragen 'Wat gaan we nu doen? Ik verveel me. Gaan we spelen? Gaan we wandelen? Komaan baasje, actie, actie, actie!'. En hoewel je zou denken dat de meeste rassen de voorkeur geven aan actie en avontuur, zijn er ook heel wat die maar al te graag luieren en hun gemak nemen, zolang ze natuurlijk wel hun dagelijkse wandelingetjes en/of bezigheid krijgen.

    Misschien heb je ambities om samen een hondensport te gaan beoefenen? Hoewel je de meeste sporten met elk ras wel kunt doen, gaat het met sommige rassen een stuk makkelijker zijn om een podiumplaats te behalen dan met andere rassen. Als je zelf competitief bent aangelegd, dan kan het verstandig zijn om even te kijken welke rassen het best geschikt zijn voor die sport. Het gaat immers een stuk makkelijker zijn om de eerste plaats in een agilitywedstrijd te halen met een Border Collie, dan met een Bulldog. Langs de andere kant kan het natuurlijk ook heel veel voldoening geven, en je het respect van alle andere deelnemers opleveren, als je de oefeningen of het parkour foutloos kunt afleggen met een ras dat als 'ongeschikt' voor de sport wordt beschouwd.

    Reis je veel en wil je je hond dan graag mee nemen? Veel hotels en restaurants laten wel een kleine hond toe, maar een grote

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1